Annons

Annons

Dags för lag-EM i Polen – "Det kommer bli grymma tävlingar"

LAG EM Sajt

FOTO: DECA TEXT&BILD /FILIP LÖÖV

Med start på midsommarafton, den 23 juni, avgörs den högsta divisionen i lag-EM, där bland andra det svenska laget medverkar. "Truppen är taggad och vi brukar gå bättre än förväntat i lagtävlingar", säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Nu är det äntligen dags för det första stora arenamästerskapet utomhus 2023. Lag-EM arrangeras i Polen och ni kan njuta av flera timmar friidrott med start 16.05, perfekt placerat mellan sillunchen och grillmiddagen.

På förhand ser det ut som att Sverige måste kriga hårt för att stanna kvar i den högsta divisionen. Statistikerna placerar Sverige på 13:e plats av totalt 16 lag. De tre sista lagen kommer att degraderas till andra divisionen.

– Det är fantastiska förutsättningar för många att vara med och tävla i riktigt starka startfält och det kommer bli grymma tävlingar, säger Kajsa Bergqvist.

Hon fortsätter:

– Lagmässigt är det viktigt att alla tar för sig, vi ligger precis på gränsen där vi lika gärna kan åka ur som att komma tia. Truppen är taggad och vi brukar gå bättre än förväntat i lagtävlingar.

I det svenska laget ryms en rad stjärnor som redan visat form trots att säsongen ännu är ung. En av dem är Axelina Johansson som är första svensk i hetluften.

– Det här ska bli jättekul! Jag har tävlat en del i lagsammanhang tidigare, inte minst i USA och det blir ju en helt annan gemenskap, säger Axelina som hoppas kunna stöta upp emot 19 meter.

– Jag vet ännu inte vilka jag kommer möta men en vinst vore ju nice. Jag har hört att Sverige är rankat som 13:e lag så det kommer att bli tufft men jag hoppas verkligen att vi stannar kvar i högsta divisionen.

All information du behöver för att ha full koll på hela mästerskapet finns samlad i vår lag-EM-guide som du hittar här. Där finns länkar till sändningar, startlistor, resultat och tidsprogram. 

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER