Annons

Annons

Dags för Trail-VM i Innsbruck

Image 6483441 Johanna Åström har tränat på banan sedan en vecka tillbaka.

FOTO: JOHANNA ÅSTRÖM

I morgon 6 juni inleds Trail-VM i Innsbruck. Sverige har med deltagare i två av de fyra trailloppen och dessutom ställer Tove Alexandersson upp i det avslutande Mountain Classic-loppet på lördag.

Trail-VM avgörs i år i österrikiska Innsbruck 6-10 juni. 2022 tog Sverige två medaljer när mästerskapet avgjordes i Thailand genom Ida Nilsson och Emilia Brangefält. Ida avstår VM medan Emilia tillsammans med det svenska damlaget och Tove Alexandersson har de största medaljchanserna i årets mästerskap.

På torsdag 8 juni går Trail short, 44.6 km långt med 3132 positiva och 2719 negativa höjdmeter. Större delen av loppet (85%) går på stigar, bitvis så smala att det är svårt att passera andra löpare. Efter inledande stigningen och en kort utförslöpa når löparna första supportstationen. Följande kilometrar är lite mer lättlöpta innan stigningen upp till de högalpina partierna börjar. På 11 kilometer ska löparna ta sig upp drygt 1500 meter och sen håller sig mellan 1600 och 2500 meter över havet de följande två milen. Underlaget på stigarna i den här sektionen beror på vädret och senast förra veckan var det en del snö kvar på de högsta partierna. Under den sträckan har ledarna på plats möjlighet att supporta löparna. Den avslutande delen är en brutal utförslöpning – 1400 meter ner på en knappt 7 kilometer lång sicksackstig.

Sverige har vi ett starkt damlag med Emilia Brangefält som var trea på VM 2022, Johanna Gelfgren, Johanna Åström och Emelie Forsberg. Johanna Åström har varit nere och provsprungit delar av banan redan och hon rapporterar att det är jättefint och en terräng som passar svenska löpare. Att det är mer uppför än utför är också något som borde gynna de svenska tjejerna. På pappret har Sverige chans på medalj både individuellt och i lag där det tuffaste motsåndet kommer främst från Frankrike, Spanien, Italien och USA.

På herrsidan har vi Petter Engdahl som är rankad trea i startfältet, Linus Hultegård och Oscar Claesson. Petter har chans på medalj medan Linus och Oscar är något mindre erfarna av internationella tävlingar. Linus som har släkt i Innsbruck har dock tränat mycket i terrängen vilket kan vara en fördel.

Lördag 10 juni avslutas VM med Mountain Classic, ett 13.7 km långt lopp med 750 höjdmeter. Här representeras Sverige av Tove Alexandersson som den här våren bor i Österrike för att träna inför orienteringssäsongen. Loppet går i två loopar med varvning inne i Innsbruck. Nära 40% av loppet går därmed på asfalt och resten på stig. Stigdelarna är branta både uppför och utför och framför allt utförsdelen är väldigt tekniskt svår. Tove är rankad högst i startfältet men konkurrensen är stenhård och en mer teknisk stig hade gynnat svenskan mer.

Se hela den svenska truppen till Trail-VM.

Läs mer om Trail-VM på den officiella hemsidan.

Karl Avedal (1)

Karl Avedal

Landslagsledare Traillöpning

070-434 33 58 karl@avedal.se

Relaterade nyheter

24H (1)
Tung VM-tävling för svenskarna på 24h

VM i ultralöpning, 24h, har avgjorts i Taipei men det blev ingen svensk framgång. Ingen av de svenska löparna tog sig in på en placering bättre än 48:a och två svenskar bröt loppet.

LÄS MER