Annons

Annons

Dags för VM 24 timmar – "Svenska laget har stora förväntningar"

Torbjörn Gyllebring Torbjörn Gyllebring vann vårens SM i 24-timmarslöpning i Växjö.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Till helgen avgörs årets sista VM-tävlingar i friidrott, VM 24 timmar i Taipei. "Det svenska laget har stora förväntningar", säger Lotta Thörn, landslagsledare i ultralöpning.

VM i 24-timmarslöpning avgörs på fredag och lördag, 1-2 december i Taiwans huvudstad Taipei. Sverige ställer upp med sex löpare, tre herrar och tre damer.

- Vi har haft lång förberedelsetid inför detta VM och känner alla att "äntligen är det dags". Tre löpare och jag själv har varit på plats i Taipei sedan ett tag, resterande ansluter nu. Elin Hartelius har dessvärre fått lämna återbud på grund av sjukdom, berättar Lotta Thörn som hoppas på framskjutna svenska placeringar:

- Vi har stora förväntningar på detta VM. På herrsidan har vi tre herrar med Torbjörn Gyllebring som satte svenskt rekord på SM i våras, Erik Olofsson som satte svenskt rekord förra året och Emir Halalkic som var bäste svensk på EM förra hösten med en 13:e plats. Samtliga herrar har kapacitet att placera sig högt i resultatlistan.

Inte minst kan vi hålla tummarna för vassa blågula lagprestationer.

- De tre damer som återstår, Louise Kjellson, Therese Fredriksson och Jessica Svärd har alla goda chanser till fina placeringar. Både dam- och herrlaget har dessutom realistiska möjligheter till lagmedaljer. Utifrån lagens sammanlagda personbästa är båda de svenska lagen rankade på 6:e plats.

Vad spås det bli för yttre förutsättningar?

- Det har funnits en viss oro över vädret i Taipei. I dag var det soligt och 25 grader varmt, i morgon ska det bli ännu varmare. Banan är flack men också helt utan skuggiga partier. Men prognosen säger mulet, småregn och lägre temperaturer till helgen - något som passar de svenska löparna väl.

Något annat man bör ha koll på inför mästerskapet?

- Jag tycker det ska bli spännande att se vad Aleksandr Sorokin, Litauen, hittar på. Han slog ju världsrekord på EM förra året och frågan är om vi får se ett nytt världsrekord i år?

Så följer du tävlingen

HÄR hittar du mer information om VM 24 timmar från IAU (International Association of Ultrarunners)

Tävlingen kommer att livesändas på följande adress: https://www.youtube.com/@ctau7116/streams

Liveresultat hittas på http://bao-ming.com/2023iau

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

24H (1)
Tung VM-tävling för svenskarna på 24h

VM i ultralöpning, 24h, har avgjorts i Taipei men det blev ingen svensk framgång. Ingen av de svenska löparna tog sig in på en placering bättre än 48:a och två svenskar bröt loppet.

LÄS MER