Annons

David Frykholm ny landslagsledare för U18: ”En spännande resa”

David Frykholm David Frykholm i Eva Lisa Holtz arena i Karlstad.

FOTO: ANDERS MÖLLER

David Frykholm kommer från och med 2024 vara landslagsledare för U18 för att sedan följa laget upp till och med U23. Och med en bakgrund som både aktiv och tränare ser han fram emot det nya uppdraget.

Annons

David Frykholm har redan tjuvsmakat lite på det nya uppdraget som landslagsledare för U18 när han två år i rad har varit med som truppcoach på Ungdomsfinnkampen, men inför säsongen 2024 kliver han in i sin nya roll.

– Jag känner stor tacksamhet och ödmjukhet inför det här. Och att känna det förtroendet från Kajsa, Dejan och förbundet är smickrande, säger han.

Och Kajsa Bergqvist, förbundskapten, verkar minst sagt nöjd med valet av ny landslagsledare:

– David har redan idag en gedigen erfarenhet som ledare i juniorlandslaget. Men sitt stora kunnande som både tränare och ledare kan jag inte tänka mig en bättre kapten för våra yngsta juniorer som redan nästa sommar ska få möte de bästa i Europa på U18-EM.

Uppvuxen i Torsby och moderklubben SK Bore började David, som alla som tränar friidrott som barn, med alla grenar. Men det var inte förrän han blev uttagen till ungdomsolympiaden 1997 i Lissabon där han kom hem med ett silver där han blev uttagen i längdhopp, som han insåg att det var den gren som passade honom bäst, var allra roligast och som han valde att satsa på.

Annons

– Jag fick vara även med i junior-EM 1999 och den egna erfarenheten att vara med och tävla där kan jag ha nytta av nu. Och det känns bra att få ge tillbaka till Svensk friidrott som har betytt så mycket för mig.

David Frykholm hann tävla för IF Göta och MAI, vinna fem SM-guld i längdhopp och vara med i ett tiotal landskamper innan han la de egna spikskorna på hyllan och gick efter några års paus från friidrotten över till en tränarkarriär.

– Jag kom tillbaka som tränare för ett par unga längdhoppare i IF Göta, Victor Pettersson och Oskar Erixon, och vi hade en bra grupp där vi samkörde med Henrik Larsson och hans föräldrar. Utöver det har jag kört lite hoppare tillsammans med Anders Möller där jag är med och stöttar även nu.

”Det gäller att se de aktiva i med- och motgång”

Nu är tanken att David ska följa U18-laget upp till och med de tävlar i U23 och det är ett upplägg som han ser många fördelar med. Han kommer att lära känna de aktiva bra och veta hur de funkar i olika sammanhang.

Annons

– Att själv ha varit aktiv i de här mästerskapen gör att man kan relatera till hur man själv upplevde det. Och jag vet vad jag själv tyckte gjorde en bra ledare, säger David och fortsätter:

– Att vara inlyssnande och närvarande och försöka se individerna, det är det viktigaste. Om man behöver prata ska man bli lyssnad på. Det gäller att se de aktiva i med- och motgång, att de vet att vi finns där som stöttning oavsett om det går bra eller mindre bra. Jag kommer ju att jobba tillsammans med truppcoacher i ett team och det ska bli väldigt kul.

David säger att han i det nya uppdraget vill hjälpa till att utveckla de aktiva i hur man ska vara en så bra ambassadör som möjligt, både för sig själv, sin hemmaklubb och för Svensk Friidrott, något man har nytta av även upp i senioråldern.

– Jag ser mest fram emot att få möte de aktiva och deras hemmatränare, att få uppleva den energi som skapas när man är på väg till en landskamp. Och vi har spännande mästerskap att se fram emot. Mitt första blir ungdoms-EM 2024 i Banska Bystrica följt av Ungdomsfinnkampen i Helsingfors. Under 2025 väntar ungdoms-OS (EYOF) i Skopje och Ungdomsfinnkampen på hemmaplan och under 2026 har vi junior-VM i Eugene. Jag vet att det kommer att bli en spännande resa.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Albufeira Bilder
Träning, kunskapsutbyte och viktigt lagbygge i Albufeira

I helgen reste stora delar av det svenska friidrottslandslaget till Albufeira, Portugal för träningsläger. På programmet står massvis av träning, men även möten av olika slag. "Förhoppningen är att lägret skapar ett stort värde på flera olika plan",…

LÄS MER
Benke Karin NY
Benke och Karin basar över nytt PC i Malmö

Benke Blomkvist och Karin Olsson är inga nya namn inom Svensk Friidrott och de är nu tillbaka på förbundet i nya roller. Tillsammans har de under våren startat upp prestationscentrum sprint/häck i Malmö med målet att på ett bättre sätt kunna stötta b…

LÄS MER