De svenska medaljerna rullar in under veteran-EM

Veteran (2) Anders Logg M45 vinner semin 400 meter under tisdagen.

Efter att halva veteran-EM i Italien har avklarats kan vi notera 23 svenska medaljer, varav flera guld, bland annat till Lion Martinez som sprang 100 meter på en världstid i M45.

Halva tiden har nu avverkats på veteran-EM i Italien. Vädermässigt har det varit lite skakigt med skyfall och moln de senaste dagarna. Nu har solen återvänt och med den värmen.

För svensk del går det alldeles utmärkt. Den rekordstora truppen med 111 anmälda består till 41 procent av kvinnor, vilket visar att intresset verkligen är på uppgång. På fem dagar har det blivit hela 23 svenska medaljer.

Särskilt ska nämnas Lion Martinez M45-resultat på 100 meter med tiden 10.73 som är ett av de högst rankade resultaten på mästerskapet hittills.

Lena Björk K45 gjorde en Daniel Ståhl och avgjorde hela diskustävlingen i sista kastet med 40.22. Samtidigt på en annan arena tog hennes mor, Ingegerd Björk, K80 sin första internationella medalj genom att ta brons med 20.28.

Lena och Ingegerd Björk.

Svenska veteraner gillar mångkamp. Vi hade ett stort antal deltagare i både sju- och tiokamp. Två guld kammades hem genom Ulla Karnebäck W70 som slutade på 4525 poäng och Nils Bäck M80 som vann på 2476 poäng.

Man kan även köra sin egen variant av mångkamp som Åke Jonsson M80. Han är anmäld i tio individuella grenar och har hittills tagit tre medaljer.

Organisationsmässigt finns mycket övrigt att önska. Av säkerhetsskäl blev viktkastning flyttad till annan arena, då det saknades godkänd kastbur. K70 började därför sin tävling vid midnatt. Nivån på funktionärer, särskilt i kastgrenarna, är alldeles för låg. Det tydliggör hur viktigt det är med förberedelser och utbildningar med tanke på vårt eget VVM nästa år.

I morgon är det tävlingsfritt då lagledarna deltar på General Assembly där EMA redogör för sin verksamhet. Representanter från kommande års mästerskap är också på plats för att presentera sina program. WMAC2024 Göteborg har varit på plats och presenterat mästerskapet med en välbesökt monter.