Annons

Diego Estrada och Carolina Johnson segrare i Lidingöloppet

Lidingoloppet2023

FOTO: DECA TEXT&BILD

Lidingöloppet bjöd på strålande höstväder när den 59:e upplagan avgjordes. Segern gick till hemmalöparen, den Lidingöboende amerikanen Diego Estrada som vann efter en stark avslutning. Damklassen vanns av Carolina Johnson, Linköpings GIF efter tre mils sololöpning i täten.

Annons

I det varma höstvädret utkristalliserade det sig ganska tidigt en tättrio i herrklassen med den numera på Lidingö boende mexikanskfödde amerikanen Diego Estrada, spanjoren Chakib Lachgar och landslagsorienteraren Emil Svensk, Stora Tuna OK.

Emil rann vid flera tillfällen ifrån i utförsbackarna och hade en liten lucka till övriga vid passering i Grönstabacken med en knapp en mil kvar. Efter backen satte dock Diego Estrada in ett rejält ryck, lämnade de övriga bakom sig och tog till slut en klar seger med över en minut. Segertiden skrevs till 1:39:11 och han var med det 1:16 före Linus Rosdahl, Hässelby SK som tog andraplatsen efter en stark avslutning. Trea blev Chakib Lachgar och Emil Svensk slutade fyra efter att ha tröttnat på slutet.

- Jag kände att jag hade en stor fördel av hemmaplan. Det kändes nästan som fusk då jag visste precis var jag skulle sätta in stöten. Det blev inte så bra tid men det är en av mina största prestationer. Särskilt som veckan inför har varit strulig, sa Estrada till Sportkanalen efter loppet.

Estrada har en erkänt hög kapacitet och vann för två veckor sedan Stockholm halvmaraton på nytt banrekord. Han sprang även 10 000 meter på OS i London 2012, då tävlande för Mexiko.

"Helt fantastiskt att springa i dag"

Annons

I damklassen segrade debutanten Carolina Johnson, Linköpings GIF på 1:54:25. Carolina (bilden nedan) vann till slut med 1:43 före de fyra senaste årens segrare Sylvia Medugu i ett lopp där hon tog ledningen direkt och successivt drygade ut försprånget från start till mål. Trea blev Lovisa Modig, Torsby Löparklubb.

- Det har varit helt fantastiskt att springa i dag med all publik på den här banan! Det har varit en fantastisk sommar då jag satt pers på många distanser och haft väldigt roligt hela tiden. Det är något jag tror på för att bygga vidare framöver, sa Johnson efter loppet.

I 15-kilometersloppet upprepade David Nilsson, Högby IF/MotionMetrix (bilden ovan) segern från ifjol när han vann på 47:27, 45 sekunder före landslagsorienteraren Max Peter Bejmer, Hälle IF. Trea blev Spårvägens John Börjesson.

Annons

På damsidan vann ugandiskan Lovisa Kissa på 55:54 efter en sekundstrid mot norskan Live Solheimdal. Bästa svenska blev Hälle IF:s Moa Enmark på tredjeplats.

Värt att notera är att IFK Lidingös Karl Ottfalk (bild ovan) som sprang i P17-klassen vann 10-kilometersloppet på nya banrekordet 31:38. Tidigare snabbaste tiderna har presterats av Omar Nuur, IFK Växjö, som sprang på 32.15 i P17-klassen och på 31.56 i P19-klassen.

Nästa år firar Lidingöloppet 60 år.

HÄR hittas samtliga resultat.

Lidingöloppets hemsida

Text: Erik Mattsson
Bilder: Deca Text&Bild

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter