Annons

Annons

Duplantis och Ståhl i topp på Track & Field News ranking

Armand Duplantis och Daniel Ståhl

FOTO: DECA TEXT&BILD

Track & Field News har publicerat sin världsranking för 2023 och Svensk Friidrott kan glädja sig åt förstaplatser i stav respektive diskus för Armand Duplantis och Daniel Ståhl. Den förstnämnde är dessutom tvåa på den manliga tio-bästa-listan oavsett gren, blott en poäng bakom ettan Ryan Crouser.

Totalt finns fem svenska topp-tio-placeringar på de olika grenlistorna. Armand Duplantis och Daniel Ståhl rankas som ettor i sina grenar. Därtill räknas svenske gångstjärnan Perseus Karlström som trea på 20 kilometer och tia på 35 kilometer och i längdhopp hittar vi Thobias Montler på en sjundeplats.

Track & Field News årsranking tas sedan slutet av 1940-talet fram av en internationell panel med friidrottsexperter vilka tar hänsyn till de aktivas meriter på större tävlingar, inbördes möten samt resultatnivå under året.

För både Duplantis och Ståhl var årets förstaplats på Track & Field News-rankingen den tredje i karriären.

Överst på årets manliga topp-tio-lista oavsett gren tronar alltså den amerikanske kulstötaren Ryan Crouser som totalt fick 301 poäng. Tvåan Mondo var blott en poäng bakom. (Poängen ges enligt en fallande skala där panelmedlemmarna tilldelar den aktive de rankar högst 10 poäng, tvåan får 9 poäng, trean 8 poäng och så vidare).

Noteras kan att Norge har två aktiva med på den manliga topp-tio-listan. Jakob Ingebrigtsen är femma med 207 poäng och Karsten Warholm sjua med 116 poäng.

Lästips

Kompletta listor hittar du naturligtvis på Track & Field News sajt.

friidrottaren.com finns en längre text om årets Track & Field News-ranking signerad A. Lennart Julin.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Patricia Kamga (2)
Patricia och Tindra över JVM-kvalgränsen

Släggkastaren Patricia Kamga satte i helgen personligt rekord med 59.32 och har därmed överträffat kvalgränsen till sommarens U20-VM i Lima. I diskusringen kastade Tindra Törnestam 49.17 vilket också är över kvalgränsen. Här kan du läsa mer om vad so…

LÄS MER
Karl Ottfalk 9396
Terräng-VM toppar påskhelgen

Påskhelgen är en lugn period tävlingsmässigt i Sverige men i Belgrad avgörs under påskaftonen terräng-VM med två svenska deltagare. Dessutom pågår college-säsongen borta i USA för fullt med flera svenskar i aktion.

LÄS MER