Annons

Annons

Eliten slåss om medaljerna på trail-SM

trail-sm23 Grönskande banor under EcoTrail i Stockholm.

FOTO: TEAM NORDIC TRAIL

På lördag, den 17 juni, är det dags för trail-SM i Stockholm. Tävlingen arrangeras tillsammans med EcoTrail och SM-distanserna är 33 och 80 kilometer och det ser ut att kunna bli en tajt medaljkamp.

Stora skuggan i Stockholm kommer att utgöra start och mål i årets upplaga av EcoTrail. I samband med EcoTrail kommer SM i trail att avgöras på distanserna 33 och 80 kilometer. Banan går i vackra skogslandskap trots att det är nära storstadens bebyggelse, och två rejäla toppar ska bestigas, Hagatoppen och Väsjöbacken. Totalt väntas omkring 1500 löpare springa någon av de distanser som erbjuds under helgen, allt från 8 kilometer till åtta mil plus barnlopp.

På startlinjen kommer en stor del av den svenska eliten att stå beredda att slåss om de åtråvärda SM-medaljerna.

Både den långa och den korta SM-distansen har fler anmälda än förra året och framför allt har intresset ökat på damsidan. Short trail har 126 anmälda och i på den distansen är det rekordhög andel damer, 45 procent. På long trail är det 114 anmälda totalt, vilket är nästan 30 procent fler än förra året.

Förutom de individuella SM-tävlingarna avgörs samtidigt lagtävlingar på både dam- och herrsidan.

Tajt om medaljerna

På herrsidan på long trail finns flera favoriter till SM-guldet, bland andra Noah Brautigam som vunnit AXA fjällmaraton, Johan Lantz från Ockelbo SK som klarar de flesta underlag och distanser och Viktor Stenqvist från Billingen X-Trail SC som har haft en stark säsong och nyligen vann 100k-loppet Uka Pain. Man får inte heller glömma Anton Gustafsson från Axa SC som tidigare i våras tog hem SM-guldet på 100 kilometer. Ska det bli ytterligare ett guld för honom?

På damsidan är det om möjligt ännu tajtare om medaljerna. Malin Barrulf från Team Nordic Trail SC borde ha goda chanser att ta hem guldet, men hon utmanas av Navåsens FK.s Hanna Aho som segrat i Kullmannen 100k och Lisa Ring från IK Nocout som tog hem brons i SM i ultratrail förra året.

***

Läs mer om SM-tävlingarna i trail här.

Här kan ni följa resultaten under tävlingens gång.

Relaterade nyheter

24H (1)
Tung VM-tävling för svenskarna på 24h

VM i ultralöpning, 24h, har avgjorts i Taipei men det blev ingen svensk framgång. Ingen av de svenska löparna tog sig in på en placering bättre än 48:a och två svenskar bröt loppet.

LÄS MER