Annons

Annons

Elsa Sundqvist fyra på 3000 meter under U20-EM

Elsa Sundqvist23 Elsa Sundqvist.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Elsa Sundqvist från Upsala IF såg länge ut att ta medalj på 3000 meter, men till slut kom hon in på en stark fjärdeplats efter dramatik på sista varvet. Utöver det har vi sett Leo Zikovic i kulfinal och flera svenskar kvala till finaler.

I finalen på 3000 meter hade vi Elsa Sundqvist från Upsala IF med till start. Elsa öppnade starkt och la sig långt fram i fältet redan från början. Under större delen av loppet ledde hon klungan som jagade lettiskan Agade Caune som tog en stor och tidig ledning. Mot lettiskan fanns inget att göra och ledningen hon tog direkt höll ända in i mål. Precis före spurten krokade Elsa dessvärre ihop med en polsk löpare och föll. Hon var snabbt på benen igen och kom i mål på en urstark fjärdeplats på tiden 9:31.08.

Det lämnades in en protest från den svenska ledningen, men den avslogs som en "race incident".

– Elsa är en fantastisk idrottstjej sin gör allt rätt idag men har otur vilket gör att hon missar medalj. HOn förtjänar tio medaljer, säger landslagsledaren Mikael Wennolf. 

Leo Zikovic stötte sig till en niondeplats

Leo Zikovic från Örgryte IS kvalade under tisdagen till kulfinalen med en stöt på 18.33. När det väl var dags för final under onsdagen inledde han med 18.05 och stötte sedan ett par stötar strax under 18 meter. Tyvärr var det åtta andra som stötte längre och Leo fick inte vara med under de tre sista omgångarna, utan stannade på en nionde plats i finalen.

Supersäker Moa Granat till final

Moa Granat från Vallentuna FK sprang övertygande i sitt försöksheat på 400 meter häck under tisdagen, och under onsdagens förmiddagspass var det dags för semifinal. Moa inledde loppet som vanligt starkt och låg i ledning efter 200 meter tillsammans med Alexandra Uta från Rumänien. Moa slog sedan av på takten i slutet på upploppet och sprang lugnt in i mål som tvåa på 57.00 med finalplatsen säkrad.

– Vi pratade om det innan att om vi ligger bredvid varandra så var det ingen idé att pressa, så jag är glad att jag lyckades med det. Det är lätt att dras med, sa en nöjd Moa efter loppet.

Finalen på 400 meter häck går på torsdag eftermiddag klockan 16.30.

Stark öppning av Leo Göransson

Leo Göransson från Klippans FK inledde sin tiokamp under onsdagsmorgonen med ett hundrameterslopp. Och han fick en bra inledning på mångkampen. Leo startade snabbt och var en del av toppstriden under hela loppet. Han gick till slut in på en tredjeplats i heatet med det nya säsongbästat 11.10.

Han säkrade sedan en bra poäng redan i första längdhoppet när han hoppade 6.86 och kunde andas ut inför de två kommande hoppen. I andra omgången ökade han till 7.03, bara åtta centimeter under hans personliga rekord. Men det var i den tredje omgången Leo fick på en rejäl träff, trots ganska stark motvind. Hoppet mätte 7.24, nytt personligt rekord, och inför kultävlingen hade han gett sig själv ett försprång på cirka 50 poäng på sin personbästaserie.

I kulan stötte han 14.45 och inför eftermiddagens fortsättning ligger Leo på en sjunde plats. Tiokampen fortsätter med höjdhopp klockan 15.20.

Emelie Olsson till spjutfinal med nytt pers

Säffle FIK:s Emelie Olsson, som kom sexa på SM i Söderhamn, kvalade i spjut under onsdagsförmiddagen och passade på att toppa formen lagom till EM. Hennes andra kast mätte inte mindre än 50.20, ett nytt personligt rekord med över en meter och hennes första kast över 50 meter. Det kastet gav henne också en finalplats.

– Det kändes bra. I början var jag lite nervös och då hade jag svårt att få till det, sen bara satte jag det och då kändes det skönt, sa hon efter kvalet.

Finalen i spjut kan du följa under torsdagskvällen med start klockan 18.27.

Ayla och Ebba till final i längd och diskus

Det skulle till slut krävas 6.28 för att ta sig vidare från längdkvalet, något som Turebergshopparen Ayla Hallberg Hossain fixade med ett nytt säsongsbästa på 6.34, bara fem centimeter från hennes personliga rekord. Men hon gjorde kvalet onödigt spännande för både sig själv och åskådarna när hon inledde sin hoppning med två övertramp. Men i det sista kvalhoppet fick hon till en godkänd plankträff och kunde andas ut med en säkrad finalplats.

Emma Sralla från Spårvägens FK, som tog en guldmedalj på junior-VM i Cali förra året, var på förhand självskriven i diskusfinalen. Men då gäller det att man får till tekniken i kvalet och idag var inte en sådan dag för Emma. Hon fick tre ogiltiga kast i kvalet och en förkrossad Emma lämnade diskusringen och U20-EM utan något godkänt resultat.

Ebba Salomonsson Lind från Hanvikens SK hade en bättre dag än Emma och fick in ett nytt säsongsbästa på 48.99 i den andra kvalomgången vilket gav henne en plats i torsdagens final. Hon var rankad som nittonde kvinna i kvalet, men slutade som nia.

***

Se alla resultat här.

Här hittar du guiden till U20-EM där alla information du behöver finns. 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER