Annons

Emil slog pappa Jonnys SM-rekord – "Ganska stor lättnad att nå ända dit"

Emil O Jonny Prisutdelare Jonny Danielsson fick gratulera sonen Emil på Hällåsen.

Dagen efter SM-silvret och ett nytt personligt rekord på 1500 meter bärgade Spårvägens Emil Danielsson segern på 5000 meter, vilket innebar karriärens första SM-guld utomhus. Samtidigt slog han pappa Jonnys mästerskapsrekord på distansen och inkasserade viktiga rankingpoäng i jakten på en VM-start i grenen. "Fantastiskt kul", säger Emil.

Annons

Emil Danielsson hade utmärkt hjälp av sina kompisar i jakten på en fin tid på 5000 meter i Söderhamn. Inledningsvis var det klubbkompisen Archibald Casteel som höll farten, och sedan tog IFK Lidingös Simon Sundström över och drog ända fram till 3400 meter.

Sedan var det Emil Danielssons kamp mot klockan.

- Det var tufft, jag kände helt klart av gårdagens urladdning i benen. Redan efter 2000 kände jag "hur ska det här gå?" Samtidigt vet jag att även om det börjar bli tungt så blir det inte långsammare än 68:or. Och då är det svårt för någon annan att gå ikapp. Och när jag såg tiden ut på sista varvet så kände jag att det ändå fanns någonting kvar.

- Fantastisk kul med första riktiga SM-guldet, det har suttit långt inne, så äntligen!

Till slut sprang Emil i mål på 13:30.13, en rejäl putsning av pappa Jonnys SM-rekord från 1987, 13:34.05.

Annons

- Jag är oerhört tacksam för det jobb Simon men även Archie gör. Det här kan ju vara precis det som krävs för att jag ska kunna ta mig till VM på 5000, så det är verkligen guld värt att ha kompisar som ställer upp sådär. Det är liksom mycket mer än man kan begära, säger Emil, som efter loppet fick ta emot karriärens första SM-guld utomhus av pappa Jonny som var prisutdelare.

- Fantastiskt kul. Man har ju vuxit upp med att höra det där hela tiden, "när ska du ta tiderna?" Jag har inte tagit så hårt på det, men det är ändå en ganska stor lättnad att faktiskt nå ända dit. Länge har jag ju sett det som drömmål och liksom "tänk om man någonsin kommer ända dit" men nu känner jag att jag är där och har mycket högre nivå kvar. Det är fantastiskt inspirerande . Man vet ju hur långt det räckte när han sprang.

Silvret gick till Mohammadreza Abootorabi, Keep Up RC, som sprang i mål på 13:47.39, och trea blev Spårvägens Oliver Löfqvist på 14:00.69.

Emil Danielsson satsar på att dubblera på VM i Budapest och har av förbundskapten fått tummen upp för start på både 1500 meter och 5000 meter - läs mer HÄR.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Perseus Karlström 4857
Europamästaren Perseus går SM på hemmaplan

Perseus Karlström gick nyss hem ett övertygande EM-guld på 20 kilometer i Rom och nu på lördag den 15 juni ställer han upp i gång-SM i sin hemstad Eskilstuna: "Den största och viktigaste tävlingen på hemmaplan", säger Perseus.

LÄS MER