Annons

Annons

EYOF-truppen redo för avresa: ”Fokuserat på lagkänslan”

Truppen EYOF Sverige skickar tolv friidrottare till slovenska Maribor.

FOTO: FILIP LÖÖV

Just nu befinner sig EYOF-truppen på Bosön för pre-camp tillsammans med de andra idrotterna innan resan mot Slovenien inleds tidigt på lördag morgon. I fjol blev mästerskapet lyckat för svensk del med flera medaljer och med i årets trupp finns en av guldmedaljörerna från 2022. Mästerskapet kommer att sändas live på webben.

EYOF, eller European Youth Olympic Festival, startade 1991 som ett europeiskt OS för 16 och 17-åringar. Varje land får starta med en deltagare per gren och Sverige skickar i år en trupp på tolv aktiva till slovenska Maribor.

Som en förberedelse inför mästerskapet samlade SOK hela truppen på Bosön där de olika idrotterna fick träffas och lära känna varandra. De fick även lyssna till föreläsningar från SOK om bland annat deras program Topp och Talang samt information om deras antidopingarbete.

Avresan till Slovenien sker tidigt lördag morgon och en person i truppen som redan har vana från mästerskap är Patricia Kamga som för ett år sedan vann guld i slägga när EYOF avgjordes i Banska Bystrica.

– Jag har inga speciella förväntningar utan jag är bara här för att ha kul och känna att jag har gjort mitt bästa. Jag ser fram emot att skapa nya erfarenheter och lära mig nya saker under resan. Det har varit väldigt bra stämning här på pre-camp och det känns väldigt kul att vara i den här miljön, säger Patricia Kamga.

En som gör sitt första mästerskap är tiokamparen Akilles Tegelbjaerg som har höga förväntningar på veckan som väntar i Slovenien.

– Medalj hade varit trevligt men först och främst vill jag genomföra en stabil mångkamp. Det är mycket som kan hände i en tiokamp så det gäller det att ta sig igenom alla grenar. Det här är en väldigt annorlunda upplevelse mot när man är med sin klubb och det hoppas jag få se mer av i framtiden, säger Akilles Tegelbjaerg.

Olivia Lundberg har i år sprungit 100 meter på 11.56 och ligger med det trea bland seniorer på den svenska årsbästalistan. Under tävlingarna i Slovenien hoppas Olivia få med sig viktiga lärdomar inför kommande mästerskap.

– Jag har inte så mycket förväntningar på min prestation utan jag känner att det kommer bli kul att få nya erfarenheter och lära mig hur det går till. Förhoppningsvis kommer jag vara med på fler mästerskap där fokus kommer vara på prestation. Vi är en väldigt bra grupp, alla är snälla och vi har väldigt roligt tillsammans, säger Olivia Lundberg.

Fokus på lagkänsla framför prestation

Landslagsledare Lisa Hannula Virving hoppas på att kunna skapa en stark lagkänsla och att ungdomarna ska fokusera på upplevelsen snarare än sina prestationer.

– Om de aktiva kan gå in och våga satsa, njuta av upplevelsen och ha roligt så kommer jag att vara otroligt stolt över dem. Min målsättning är att vi ska kunna skapa en sådan miljö för ungdomarna att de kan göra det tillsammans. Pre-camp här på Bosön är fantastiskt, vi har valt att ta bort allt som har med tävling att göra och i stället fokuserat på lagkänslan. De får träna tillsammans, landa i att träffa nya människor och se hur det fungerar att vara en så stor trupp. När vi sen väl landar i Slovenien så slår vi om och fokuserar på tävlingen, säger landslagsledare Lisa Hannula Virving.

EYOF invigs på söndag 23 juli och de första friidrottsgrenarna startar på måndag.

Tävlingarna kommer att livestreamas här.

Den svenska tävlingsguiden för hela mästerskapet hittar ni här.

Se hela den svenska truppen här.

Resultaten från mästerskapet går att se här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER