Fina placeringar för Elsa och Karl på terräng-VM

Elsa Sundqvist 880 8914 Elsa Sundqvist slutade 24:a på terräng-VM. Här under terräng-EM i december.

Både Elsa Sundqvist och Karl Ottfalk stod för starka prestationer när terräng-VM avgjordes i Belgrad. I F19-loppet slutade Elsa 24:a och blev med det femte bästa löpare från Europa samtidigt som Karl blev åttonde bästa europé i P19.

Det är inte ofta Sverige har med deltagare på terräng-VM men när den 45:e upplagan av mästerskapet avgjordes i Serbiens huvudstad Belgrad fanns de två juniorerna Karl Ottfalk och Elsa Sundqvist med. Faktum är att Elsa blev den första F19-deltagaren från Sverige sedan 2000 och hon stod för det bästa resultatet i klassen sedan 1990.

F19-loppet över sex kilometer inledde terräng-VM i Belgrad som bjöd på varmt väder med en temperatur på runt 25 grader. Loppen avgjordes på ett tvåkilometersvarv på hårt gräsunderlag med inslag av hinder, lera och ramper.

Elsa Sundqvist från Upsala IF var offensiv direkt i starten och låg efter den inledande rusningen på den övre halvan i fältet. Efter första varvet låg Elsa på 25:e plats bland de 82 deltagarna. Med ett varv kvar hade hon avancerat till 20:e plats och var uppe som nästa bästa europé.

In på det långa upploppet låg Elsa trea bland européerna men fick se sig passerad av två fransyskor precis innan mållinjen. Svenskan slutade på 24:e plats i mål med tiden 21:20, knappt två minuter efter segraren Marta Alemayo från Etiopen. Etiopen tog hand om alla medaljerna och dominerade loppet tillsammans med Kenya och Uganda. Först på 15:e kan man hitta en deltagare som inte är från något av de tre länderna.

Trots att banan var platt och hård så gjorde värmen ändå att det blev väldigt tufft. Jag hade som mål att vara ganska offensiv och köra på taktiken att det får bära eller brista. Det gjorde jag också och jag tror att jag verkligen fick ut exakt alla krafter jag hade för jag mår inte toppen nu efteråt. Så här i efterhand hade jag kanske tjänat lite på att ta de första två varven lite lugnare eftersom jag tappade rätt många placeringar i en spurtduell där vi var fem personer inom en sekund i mål, säger Elsa Sundqvist som i värmen missade vätskekontrollen.

– Jag missade vätskan som delades ut under loppet vilket nog bidrog till att jag inte hade några krafter kvar. Men jag är ändå väldigt stolt över att jag vågade spänna bågen i ett lopp med de allra bästa löparna i världen och jag är verkligen jättenöjd med att komma topp-25!

Elsa slutade femma bland deltagarna från Europa, samma placering hon hade på terräng-EM i december. Historiskt har bara Malin Ewerlöf placerat sig högre upp i F19-klassen. Malin vann F19-loppet på terräng-VM 1989 och slutade åtta 1990.

Karl Ottfalk åttonde europé i P19-loppet

Lidingös Karl Ottfalk slutade fyra på terräng-EM i december och kom till Belgrad efter att tidigare under veckan dragits med en förkylning.

P19-loppet mätte åtta kilometer och Karl placerade sig i mitten av fältet. Halvvägs låg svensken 41:a och med två kilometer kvar hade han klättrat ytterligare två placeringar. Karl tröttnade något på slutet och tappade till en 43:e plats i mål på tiden 25:17. Även bland pojkarna dominerade Etiopien, Kenya och Uganda. Samuel Kibathi från Kenya tog hem guldet på 22:40, en sekund före Mezgebu Sime från Etiopen. Kibathis landsman Matthew Kipkoech Kipruto tog hand om bronset på 22:46.

Fransmannen Gaston Rohmer var främst bland deltagarna från Europa som 21:a med Karl som åttonde europé. Totalt tog sig 89 löpare i mål.