Annons

Annons

Finnkampens herrtävling superjämn – avgjordes på flest grensegrare

Finnkampsfirande20230903 1566 Jakob Samuelssons sista kast blev avgörande.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Jämnare Finnkamp går inte att få. När alla grenar på herrsidan var avgjorda stod det lika i poängräkningen och det skulle behöva räknas antalet grensegrar för att Sverige skulle kunna utses till segrare. Och mycket kom att handla om de tre sista grenarna, längdhopp, spjut och 1500 meter där flera individuella prestationer utöver det vanliga avgjorde.

För att Sverige överhuvudtaget skulle kunna hålla sig kvar i kampen om segern var Samuel Pihlström, Emil Danielsson och Jonathan Grahn tvungna att ta 14 poäng mot Finlands 8 på 1500 meter. Och precis det gjorde de!

Svenskarna drog upp ett rejält tempo i loppets inledning och låg i tät på de första tre placeringarna. Men med 600 meter kvar kom Joonas Rinne upp på andra plats och la sig bakom Emil Danielsson.

Det sista varvet blev rafflande och en hård kamp om placeringarna. Rinne gick upp i tät, men på upploppet var Samuel Pihlström starkast, precis som på lördagens 800-meterslopp, och vann på det nya Finnkampsrekordet 3:36.06. Jonathan krigade till sig en andraplats och tillsammans med Jonathan Grahns femteplats blev det just 14-8 till Sverige.

– Det var jätteviktigt, vi hade lagt upp en taktik som om vi skulle vara tvungna att ta 16-6, men Rinne kom lite överraskande, sen vet jag inte vad vi blev till slut, sa Samuel Pihlström som under helgen har tagit två fullpoängare till det svenska laget.

Efter 1500 m låg finländare placerade topp-tre både i herrarnas längdhopp och spjut och poängmässigt var det alltså 20 poäng upp för Finland i de grenarna. I totalen var Sverige i ledning med 16 poäng, och det skulle krävas något alldeles extra från svenskarna för att segern skulle vara möjlig.

Niklas Walls sista hopp blev avgörande

I längdhoppet låg Erik Johansson på en fjärde plats, Niklas Wall på femte och Joakim Hellbratt på sjätte inför Niklas Walls sista hopp. Niklas, som har ett personligt rekord på 7.33, var tvungen att hoppa längre än 7.23 för att komma upp på tredje plats och rädda en avgörande poäng till Sverige. Och publiken lyfte honom hela 7.28 meter och jublet på Stadion visste inga gränser. En tredjeplats för Wall och 15-7 till Finland i grenen.

Jakob Samuelsson tog sig förbi sista kastet

Och precis som i längdhoppet var det trippelt finskt i spjutet efter fem omgångar. Närmast bakom låg Jakob Samuelsson som behövde kasta över 75.32 för att klättra en placering och rädda poäng till Sverige. Och i det sista kastet tog han fram exakt vad som krävdes och fick iväg spjutet 77.89 meter och knep därmed tredjeplatsen. 15-7 till Finland även i denna gren.

Med alla grenar avverkade var poängställningen helt jämn nu blev det till att räkna antalet grensegrare. Nervkittlande minuter passerade innan resultatet offentliggjordes – Sverige hade segrat i Finnkampen på herrsidan!

– Jag hade ingen koll på vem som hade flest grensegrare, jag hade inte ens tänkt på det scenariot, sa förbundskapten Kajsa Bergqvist när segern var ett faktum.

På damsidan blev det minst lika rafflande. Läs om damkampens uppgörelse här

***

Alla resultat från Finnkampen hittar du här.

Mer information om Finnkampen hittar du här.

Relaterade nyheter