Annons

Hermanssons spurt säkrade damernas seger – "Stor glädje!"

K 800M Finnkampen

FOTO: DECA TEXT&BILD

En finsk trippelseger på damernas avslutande 800 meter hade lett till blåvit totalseger. Statistiken talade för finskorna, men det struntade Hanna Hermansson i. "Jag känner en lättnad, blandat med stor glädje", säger Hanna som spurtade hem andraplatsen och blev en stor Finnkampshjälte.

Annons

Inför damernas avslutande 800 meter var förutsättningarna enkla: en blåvit trippelseger, vilket statistiken talade för, skulle leda till finsk Finnkampsseger, alla andra resultat skulle innebära svensk triumf.

Direkt efter startskottet var det finska löpare som tog kommandot. Inledningsvis var det dubbelt finskt i täten, men Wilma Nielsen höll sig också långt fram.

Längst bak i fältet bidade Hanna Hermansson sin tid. Faktum är att Hanna inte började avancera förrän i allra sista kurvan, men när hon väl satte fart bar det hela vägen fram till en andraplats.

Segrade gjorde till slut Sara Lappalainen som sprang i mål på 2:02.03. Hanna blev tvåa på 2:02.72, med tydlig marginal till de övriga två finländskorna. Wilma Nielsen slutade femma på 2:03.69, medan Julia Nielsen blev sexa på nya personliga rekordet 2:03.78.

"Tycker att vi gör det jättebra!"

Annons

- Jag ska inte sticka under stol med att vi var nervösa, för på pappret skulle finskorna ta en trippelseger. Och att vi bara ska gå in och slå tjejer som sprungit snabbare än oss i år, det är inte det lättaste, säger Hanna i SVT:s direktsändning.

- Jag tycker att vi gör det jättebra! Tvillingarna är hur bra som helst. Finländskorna försökte gå upp och dra, de försökte springa ifrån oss. Men det är inte så himla lätt att göra det, så jag är riktigt nöjd.

- Jag känner en lättnad, blandat med stor glädje. De blir hårdare och hårdare de här Finnkamperna och då blir segern så mycket härligare.

För förbundskapten Kajsa Bergqvist blev den sista timmen på Stockholms Stadion en galen berg-och-dal-bana, där Sverige till slut vann både herr- och damkampen efter enorm dramatik. HÄR kan du läsa mer om avgörandet i herrkampen, där båda lagen slutade på samma poäng och antalet grensegrare avgjorde.

"Kände att tjejerna skulle fixa den"

Annons

- Åh herregud! Det känns som att mitt hjärta har stannat ett antal gånger sista timmen. Det är så tajt och det var så tajt hela vägen och vi visste att det skulle bli det. Men att det skulle bli så tajt att det till och med slutar lika i herrkampen, det är otroligt.

- Jag kände mig lite lugnare i damkampen, med tanke på vilket starkt lag vi har. Och jag tyckte inte alls att 800 meter kändes som en tydlig 16-6 till Finland. Jag kände att tjejerna skulle fixa den!

***

Alla resultat från Finnkampen hittar du här.

Mer information om Finnkampen hittar du här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter