Annons

Annons

Finnkampstruppen är presenterad: ”Dunderstarkt gäng”

Finnkampstrio Yolanda Ngarambe, Olivia Weslien och Hanna Hermansson under Finnkampen 2022.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Finnkampen närmar sig med stormsteg och på tisdagen presenterade förbundskapten Kajsa Bergqvist den stora trupp som ska försvara de svenska färgerna 2–3 september: ”Vi är supertaggade på att göra en jättebra Finnkamp på hemmaplan”.

Nu i helgen, den 2–3 september, avgörs Finnkampen på Stockholms Stadion och på tisdagen presenterades truppen av förbundskapten Kajsa Bergqvist och finnkampskapten Anders Möller.

– Det är mycket som händer i friidrotten just nu, jag är just hemkommen från VM och nu är det full fart mot årets fest, Finnkampen, och jag är så glad över att vi har ett dunderstarkt gäng på plats, säger Kajsa Bergqvist.

Under VM tog Sverige hem två guld och ett silver och samtliga tre medaljörer kommer att delta på Finnkampen i år, Daniel Ståhl, Mondo Duplantis och Perseus Karlstöm. För Perseus blir det lite speciellt i år eftersom det är första året då gång ingår som poänggren i Finnkampen.

– Det gäller att det blir en rättvis och sjyst uttagning och få det bästa möjliga laget som kanske kan plocka hem en dubbelseger även i år, men det gäller också att engagera våra stjärnor så att de är med och får möta hemmapubliken, säger hon.

Anders Möller berättar att uttagningen har pågått successivt under en längre tid och att han och Kajsa har hållit utkik på olika tävlingar, bland annat SM, som ger en bra hint om vilka man vill ha med i laget. Ett fåtal aktiva är självskrivna.

– Mondo behöver ju inte åka på en observationstävling i Norrköping, utan han var redan klar. Det är bara roligt att stjärnorna brinner för landslaget och vill vara med, säger han.

Medaljörer från U20-EM tar plats i Finnkampslaget

Även några av medaljörerna på U20-EM tar plats i senior-Finnkampen. För några är det första gången medan andra har varit med tidigare.

– Vi tog fem guld och två silver i Jerusalem, vilket ger en indikation på att vi om fem sex år kommer att många stora stjärnor. Att vara med i senior-Finnkampen är en introduktion till seniorlandslaget, plötsligt ska man tävla inför en arena full av skrikande hemmafans. Jag hoppas att de tag med sig det efteråt, säger Kajsa Bergqvist.

Om man ser till aktuella årsbästan så kommer det att vara tufft i båda kamperna. Även om den här ”papperslandskampen” inte är något facit så ger den en indikation om hur läget ser ut.

– För männen så skiljer det 14 poäng, så där har svenskarna ett visst övertag, men det kan svänga oerhört snabbt åt båda hållen, säger Kajsa Bergqvist och fortsätter:

– På damsidan ser det ut som att vi ska få stryk med 34 poäng, men då ska man veta att förra året låg vi på förhand under med 20 poäng och så slutade det med att vi vann med 20 poäng. Vi är supertaggade på att göra en jättebra Finnkamp på hemmaplan.

Även om de allra flesta självskrivna namnen finns med i startlistorna är det ett fåtal som fattas, och det finns flera olika anledningar till det. Det är sent på säsongen och skador kan spöka, eller så är det så enkelt att tävlingar krockar.

– Andreas Kramer ska tävla i Kina på Diamond League och Khaddi Sagnia vet ju de flesta att hon la ner säsongen efter VM. Det är alltid några som lämnar återbud, men på det hela taget är det väldigt få återbud. Vi har med nästan alla, avslutar Kajsa Bergqvist.

Finnkampen sänds i SVT, från 15.50 på lördagen och 12.50 på söndagen. Alla som har biljetter till Finnkampen kan även se Ungdomsfinnkampen som börjar 11.20 på lördagen och 09.45 på söndagen. 

***

Hela truppen till seniorlandskampen hittar ni här.

Hela truppen till ungdomsfinnkampen hittar ni här.

Det är högt tryck på biljetterna, men det finns fortfarande möjlighet att se Finnkampen live. Köp dina biljetter här

Mer information om Finnkampen hittar ni här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter