Annons

Annons

Följ våra terränghopp i SVT på söndag – "Avgörande att göra rätt avvägning"

Emil Danielsson terräng-EM 2022 Emil Danielsson vill vara offensiv i början, men krafterna måste även räcka till loppets slutskede. (Arkivbild)

FOTO: DECA TEXT&BILD

På söndag avgörs terräng-EM i Bryssel och SVT sänder. "Jag hoppas kunna göra bra ifrån mig", säger Emil Danielsson, en av de svenska stjärnorna som kommer till start.

Nu står det klart att årets sista mästerskap, söndagens terräng-EM, kommer att sändas i SVT Play. Samtliga lopp visas, sändningen startar 12.20 och kommenterar gör Peter Jonsson och Alhaji Jeng.

Här hittas sändningen.

Sverige åker till Belgien med många spännande namn. Fulla lag har Blågult på männens 9 kilometer och i tjejernas U20-klass som springer 5 kilometer:

Det manliga laget består av Mohammadreza Abootorabi (Keep Up RC), Emil Danielsson (Spårvägens FK), Oliver Löfqvist (Spårvägens FK) och Leo Magnusson (Sävedalens AIK).

I U20-laget springer: Ebba Broms (Spårvägens FK), Hannah Kinane (Hässelby SK), Tilda Månsson (Fredrikshofs FIF), Towa Nilsson (Högby IF), Elsa Sundqvist (Upsala IF) och Majken Söderlund Larsson (Hälle IF).

Därutöver ställer Sverige upp med följande: Sarah Lahti (Hässelby SK) i kvinnornas 9-kilometerslopp, Vera Sjöberg (Täby IS) i U23-klassen som springer 7 kilometer och U20-löparen Karl Ottfalk (IFK Lidingö) som springer 5 kilometer.

Tidsprogram
12.25 U20 kvinnor (5 km)
12.50 U20 män (5 km)
13.10 Mixedstafett (4 x 1500 m)
13.35 U23 kvinnor (7 km)
14.05 U23 män (7 km)
14.35 Kvinnor (9 km)
15.15 Män (9 km)

Det här blir tredje gången som terräng-EM avgörs i Belgien. Bryssel stod som värd 2008 och 1996 avgjordes mästerskapet i Charleroi där Sara Wedlund tog sitt EM-guld.

Precis som 2008 kommer loppen att gå i Laeken Park, alldeles i närheten av det kända monumentet Atomium*. Vi befinner oss alltså nära centrala Bryssel så det finns goda chanser till folkfest. Det finns även goda chanser till lerfest; enligt väderprognosen ska det regna en hel del lördag eftermiddag och kväll.

Formstark Lahti

På damsidan får norskan Karoline Bjerkeli Grøvdal med sina två raka terräng-EM-segrar gälla som förhandsfavorit. Nadia Battocletti är en annan löpare som det flaggas för. Italienskan har radat upp segrarna i juniorsammanhang och gör nu sitt första terräng-EM som senior.

För svensk del ställer sig alltså Sarah Lahti på start. Sarah, dubbel svensk terrängmästarinna i Halmstad i oktober, har visat mycket god form under hösten och så sent som den 26 november försvarade hon sin titel i Warandecross samtidigt som hon putsade det egna banrekordet.

- Mest nöjd är jag med att jag sprang 15 sekunder snabbare än förra året och att det kändes väldigt lätt och kontrollerat. Det här loppet är en bra genomkörare och nu hoppas jag kunna hålla formen till EM, sa Sarah vid tillfället.  

På herrsidan saknas regerande mästaren Jakob Ingebrigtsen och här nämns Isaac Kimeli som het segeraspirant. Belgaren har både ett brons och ett silver sedan tidigare och kanske får han till fullträffen på hemmaplan?

Danielsson vill vara aktiv

Emil Danielsson som tidigare i höst vann terräng-SM på kort bana tycker att kroppen känns fin, även om han inte toppat formen särskilt mycket inför mästerskapet.

- Jag ser terräng-EM som en kul möjlighet att stämma av grundträningen. Jag har egentligen inte fokuserat något särskilt mot detta. Däremot har jag en stabil träningshöst i ryggen så jag hoppas kunna göra bra ifrån mig, säger Emil

- För mig är det alltid viktigast att jag känner att jag gör mitt bästa lopp för dagen, vad det genererar för placering är svårt att säga, men jag vill självklart förbättra fjolårets 28:e-plats, gärna med marginal.

Vad tänker du om banan (se skissen nedan)?

- Troligtvis blir det en utslagsgivande bana med tufft underlag. Det är lika för alla och jag brukar kunna prestera på många underlag.

Och taktiskt då – vad blir viktigt?

- När det gäller taktiken blir det avgörande att göra rätt avvägning mellan att vara tillräckligt offensiv i början utan att för den delen tappa i loppets slutskede. Jag lägger stor vikt vid att vara aktiv och söka bra position och underlag, annars är det lätt att placeringar snabbt rinner iväg.

Här hittas samtliga deltagare.

* Atomium är ett 102 meter högt byggnadsverk. Det skapades inför Världsutställningen i Bryssel 1958 och har blivit en symbol för Bryssel. Byggnaden består av nio stålsfärer som bundits samman så att hela verket bildar en järnkristall förstorad 165 miljarder gånger. (Källa: atomium.be)

Länkar för mer fakta om terräng-EM

Om arrangemanget på European Athletics hemsida

Arrangörens hemsida

Resultatsidan

Här hittas resultaten från fjolårets terräng-EM i Italien

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Wikström Hassan
Magiska maratonlopp av Hassan och Wikström

"Hyggligt." Så sammanfattar Suldan Hassan sin maratondebut i Sevilla som resulterade i ett nytt svenskt rekord, 2:07.36, ett resultat som även är under SOK:s nomineringsgräns till Paris. "Det känns jättekul, men jag vet att det finns mycket mer", säg…

LÄS MER