Annons

Annons

Imponerande segrar av Mustonen och Lahti – "Skrek av lycka"

Sanna O Sarah Sanna och Sarah – två starka Hässelbylöpare.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Söndagen bjöd på två riktiga toppresultat av svenska löpare. I holländska Tilburg försvarade Sarah Lahti sin titel i Warandecross samtidigt som hon putsade det egna banrekordet. Ett par timmar tidigare sprang Sanna Mustonen hem segern i Semi-Marathon de Boulogne-Billancourt där hon kapade sitt personliga rekord med dryga minuten.

Sarah Lahti varvar upp inför terräng-EM som avgörs i Bryssel den 10 december. Under söndagen satte hon full fart från start i Warandecross (World Athletics Cross Country Tour Silver) och ganska omgående hade hon skapat en lucka som sedan bara växte.

När Hässelbylöparen efter 8 kilometer korsade mållinjen i överlägsen ledning stannade klockan på 26:25. Sarah försvarade därmed sin titel från ifjol och förbättrade det egna banrekordet med 15 sekunder. Tvåan, belgiskan Jana Van Lent sprang i mål 32 sekunder efter Sarah och trea blev holländskan Merel van der Marel som var ytterligare 21 sekunder efter.

"Kändes väldigt lätt och kontrollerat"

- Jag tänkte att jag kör samma taktik som på Terräng-SM; köra på hårt i början och försöka hålla det, säger Sarah som är mycket tillfreds med dagens insats.

- Mest nöjd är jag med att jag sprang 15 sekunder snabbare än förra året och att det kändes väldigt lätt och kontrollerat. Det här loppet är en bra genomkörare och nu hoppas jag kunna hålla formen till EM.  

Mustonen spände bågen

Lahtis klubbkompis Sanna Mustonen slog till ett par timmar tidigare och då på väg och i utkanten av Paris. Med finfina 1:11:21 vann Sanna Semi-Marathon de Boulogne-Billancourt. Nytt personligt rekord och en tid som placerar henne som svensk sjua genom tiderna på halvmaraton.

- Jag hade en bra känsla genom hela loppet. Jag valde att spänna bågen för jag har haft bra kontinuitet i träningen, och det var skönt att jag äntligen fick till ett pers på halvmaraton, säger Sanna som kapade en dryg minut på PB:t. Tidigare bästanoteringen löd 1:12:24 och kom i samma lopp 2019.

Det nya perset gör Sanna till Sverigetvåa 2023 (efter Carolina Wikström som sprang på 1:09:39 i Valencia för en dryg månad sedan).

"Skrek av lycka"

- Att få till det på ett lopp är ju alltid en otrolig känsla, och att även slå pers är alltid ett kvitto på att träningen går framåt. Jag var väldigt glad när jag passerade mållinjen och skrek av lycka, berättar Sanna som siktar mot halvmaran på EM i Rom.

Det blev svenskt även på andraplatsen i Boulogne-Billancourt då Hanna Lindholm passerade mållinjen efter 1:13:37.

Resultat i Tilburg

Resultat i Boulogne-Billancourt

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Wikström Hassan
Magiska maratonlopp av Hassan och Wikström

"Hyggligt." Så sammanfattar Suldan Hassan sin maratondebut i Sevilla som resulterade i ett nytt svenskt rekord, 2:07.36, ett resultat som även är under SOK:s nomineringsgräns till Paris. "Det känns jättekul, men jag vet att det finns mycket mer", säg…

LÄS MER