Annons

Folksam Grand Prix-säsongen öppnade med en pressträff

Folksam Maja Åskag, Carl Bengtström, Kajsa Bergqvist och Andreas Almgren fotograferas under pressträffen.

FOTO: FILIP LÖÖV

Nu har startskottet för Folksam Grand Prix 2023 gått i och med pressträffen som Svensk Friidrott arrangerar tillsammans med Folksam. De fyra galorna presenterades och några av de aktiva fanns på plats för att berätta om sina förväntningar på sommarens tävlingar.

Annons

Pressen var på plats på den soliga innergården vid Folksamhuset i Stockholm tillsammans med några aktiva och representanter för de olika galorna. Förbundskapten Kajsa Bergqvist, som även hon närvarade på pressträffen säger att Folksam GP är väldigt viktiga för svensk friidrott och för att bygga ett starkt landslag.

– Att få bra tävlingstillfällen på hemmaplan är otroligt viktigt för att få ett bra landslag. Och nu när rankingpoängen är så viktiga så har tävlingarna en ännu viktigare roll eftersom de ger möjlighet att samla poäng nära hemma.

Först ut både i kalendern och på pressträffen var Folksam GP Sollentuna som är redan den 11 juni.

På galan kommer bland andra Andreas Almgren att springa 1500 meter, och enligt tävlingsledare Ulf Saletti har han lovat att slå personligt rekord, vilket inte verkar omöjligt. Redan i säsongspremiären på Diamond League i Doha slog han till med nytt svenskt rekord på 3000 meter.

– Det var en väldigt skön känsla. Jag hade precis kommit hem från ett träningsläger i USA och att jag redan då var i den formen är lovande. Planen är att jag ska peaka om knappa tre månader, vid VM. Jag har för en gång skull haft en vinter och vår utan direkta problem, säger han

Annons

När Andreas, som tävlar för Tureberg, springer i Sollentuna är det på hemmaplan, och nu ser han fram emot att ge publiken där något extra.

– Jag vet inte hur många varv jag har sprungit på den banan. Det är härligt att vinna där framför hemmapubliken.

Carl Bengtström till Folksam GP i Göteborg

Bara en vecka efter galan i Sollentuna, den 18 juni, är det dags för tävlingen i Göteborg och även där är det stjärntätt. I längdhoppet kommer vi att få se både Khaddi Sagnia och Thobias Montler och Carl Bengtström ska springa 400 meter slätt.

– Det kommer att vara mycket 400 meter häck ett tag, så jag tänkte att det kunde vara kul att skärma av lite och springa slätt där, säger Carl.

Annons

Han har sin utomhuspremiär nu i helgen, på FBK Games i Hengelo och känslan är bra.

– Jag har haft en bra träningsperiod och bitarna börjar falla på plats. Planen är nu att tävla intensivt under juni och sedan lite lugnare i juli och ladda för VM. Det är mycket nu att hitta känslan.

I Göteborg kommer man i år även arrangera en stavgala för både män och kvinnor i Slottsskogen på eftermiddagen, den 17:e.

Tävlingen i Karlstad avgörs på en ny arena

Efter Göteborg kommer Karlstad, den 5 juli. Där kommer tävlingarna att avgöras på en sprillans ny utomhusarena, Sola arena, men en kapacitet på 5000 åskådare, något som passar friidrottstokiga Karlstad. Man jobbar fortfarande på startfältet, men kasttrion Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos redan klara, liksom den nykorade nordiska mästarinnan Maja Åskag som hoppade 14 meter på NM i Köpenhamn.

Annons

– Jag kände redan på uppvärmningen att det kunde bli bra. Det är skönt att det gick så bra så här tidigt på säsongen för jag brukar kunna vara lite seg i början. Jag har kunnat ha en kontinuitet och fått bra svar på träningen.

I Karlstad kommer Maja att tävla i längd, inte tresteg. Hon tränar mest tresteg och kör längdhopp vid sidan av.

– Jag slog igenom i längd på Karlstad GP 2021 och det ska bli kul att tävla där igen, framför allt på en ny arena.

I Malmö, som är sist ut i serien, den 5 augusti, har inte startlistan klar än utan den släpps när vi kommer närmare tävlingen.

***

Annons

SVT sänder tävlingarna direkt under säsongen. Du hittar sändningarna på SVT Play här

 

Annons

Annons

Relaterade nyheter