Annons

Annons

Friidrottarnas höjdpunkter från 2023

Daniel Ståhl 1590 Daniel Ståhls VM-guld – ett minne som kommer att leva kvar länge.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Vilken var årets höjdpunkt för våra aktiva? Och har de något starkt minne från något som någon annan aktiv gjorde 2023, något de kommer att minnas länge? Hur ska man kunna veta det? Jo, vi frågade ett gäng så klart.

 

Khaddi Sagnia

- Min höjdpunkt under året kommer ifrån Daniel Ståhls prestation under VM i Budapest. Det var bland det sjukaste och roligaste som hände under mästerskapet tycker jag. Att han kunde samla sig inför sista kastet och ta hem hela tävlingen. En grym idrottsman och en sann inspirationskälla.

 

Henrik Larsson

– För min egen del får jag nog säga EM-bronset i Istanbul. Otroligt roligt att efter några struliga år få ta medalj i mitt första seniormästerskap som höll riktigt hög klass. 

– När det gäller någon annan aktiv så måste jag säga Ståhls prestation på VM. Oerhört imponerande att hålla kylan i sista kastet på det sättet. Antagligen det längsta kastet någonsin om man räknar in faktorn att det var totalt vindstilla på arenan också!

Julia Henriksson

- Min höjdpunkt från sommaren måste nog vara Diamond League i Stockholm där jag fick springa 200 meter med ett starkt startfält. Jag fick bana 1 men hade en bra känsla trots det, och kände att jag var redo att springa snabbt. Jag hade som mål att inte komma sist trots det starka motståndet, och lyckades med att komma 7:a på en väldigt bra tid från bana 1. Jag tog med mig väldigt mycket erfarenhet från den tävlingen vidare under säsongen.

- Men mitt absolut starkaste och finaste minne från säsongen är inte någon egen prestation, utan när min träningskompis Johanna Carlsson vann SM på 100 meter häck. Det är nog den finaste friidrottsupplevelsen jag varit med om hittills. Jag och Johanna har tränat tillsammans i 2-3 år nu, och jag har sett hur hon kämpat varje dag för den medaljen. Det var glädjetårar på alla i träningsgruppen och det var så fint att hela gruppen var samlad och fick uppleva detta med Johanna. Hon är en stor förebild och det är så inspirerade att vara i samma träningsgrupp som henne.

Ragnar Carlsson

– Höjdpunkten för mig får ändå vara tävlingen som jag gjorde precis nu hemma i Falun. Säsongen i sommar har varit väldigt tuff, det har inte varit så mycket som klickat eller gått bra. Men tävlingen i Falun var ett otroligt bra kvitto på att träningen jag gjort i höst gjorde att det flög så långt på tävlingen. Framför allt känns det bra när jag bytt upplägg helt under hösten innan ett OS-år.

– Det jag tycker var i särklass grymmast i år var såklart Daniel Ståhl på VM, det var det häftigaste jag bevittnat! Sedan tycker jag att det är otroligt häftigt att Jakob Samuelsson kastade över 80 meter i spjut trots alla besvär han har haft i år.

Tilde Johansson

– En av höjdpunkterna för mig under 2023 var JEM i Espoo. Det var mitt allra sista junioruppdrag, vilket var lite extra speciellt. Jag hade verkligen jättekul med ett fantastiskt team. Jag slutade femma på ett nytt personbästa.

– Något jag aldrig kommer att glömma är Daniel Ståhls VM-final i Budapest. Det är en oerhörd bragd att i sista kastet, i ett mycket pressat läge, gå in i ringen och dra till med ett nytt mästerskapsrekord och ta hem segern. Att sitta på läktaren och se detta var otroligt mäktigt!

Ellen Westling

- 2023 var ett händelserikt friidrottsår. För mig var årets höjdpunkt att få åka på mitt första parafriidrott-VM i Paris där jag fick möta de allra bästa i min klass (T35). En bra erfarenhet inför framtiden! Stor lycka blev det även när jag drog till med mitt längsta längdhopp hittills på inomhus-SM i Malmö.

- Även andras friidrottsframgångar har följts flitigt under året, både från tv-soffan och på plats på arenor. Att bara välja en höjdpunkt är alldeles för svårt så jag måste ta två. Jag börjar med Daniel Ståls VM-guld! Såå spännande! Jag trodde nog att det skulle bli silver när Ceh kastade över 70 meter, men som vi jublade när Daniel svarade i sista kastet och drog iväg diskusen 71.46!

- En annan höjdare var såklart upplösningen av Finnkampen där vi var på plats för att heja fram Sverige. Jakob Samuelssons sista spjutkast som tog honom upp till den viktiga tredjeplatsen och Niklas Walls magiska längdhopp som gav Sverige segern!

Isak Hughes

– Min höjdpunkt från året var SM i Söderhamn där jag sprang in som Sveriges femte snabbaste man genom tiderna i semifinalen. Jag hade känt att snabba tider fanns i kroppen och väntade bara på rätt tillfälle att visa det. Efter det loppet sprang jag även tre snabba lopp på U20-EM. SM i Söderhamn var en perfekt genomkörare inför EM.

– Något som var väldigt imponerande att se i år var när Noah Lyles lyckades ta en sprinttrippel på VM i Budapest, något som inte har hänt sedan Usain Bolt. Att se en elitfriidrottare blomstra till en världsmästare på bara ett par år är alltid speciellt. Och hans mentalitet på tävlingar är något jag relaterar starkt till.

Caisa-Marie Lindfors

- Den person som jag tycker har gjort något med bravur är Axelina Johansson. Hon drog baksidan rejält i juni och kom tillbaka i sista sekund till VM. Väl på plats kommer hon på 13:e plats trots att hon endast började stöta kula i slutet av sommaren. Hon är en idrottare som presterar när det gäller, och även i motgångar.

Max Hrelja

- Min höjdpunkt för året var utan tvekan VM i Budapest. Att jag lyckades slå personbästa i försöken och springa semifinal på ett världsmästerskap är det största hittills i min friidrottskarriär. Det var bra tryck på läktaren och en riktigt bra stämning. Det tar jag verkligen med mig som höjdpunkten för friidrottsåret för min del och det är en stor motivationsboost till nästa år.

- En höjdpunkt som rör en annan aktiv var när Jonas Glans vann SM-guld på 10000 meter i Söderhamn. Vi var ett stort gäng från MAI som stod på läkaren och skrek på Jonas varje varv under loppet. Det var mäktigt att se hans prestation och framgång på SM på en för honom ovan distans på bana. Jag minns tydligt hur han bara gled ifrån fältet efter ett tag och det såg så lätt och enkelt ut. En uppvisning helt enkelt!

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Patricia Kamga (2)
Patricia och Tindra över JVM-kvalgränsen

Släggkastaren Patricia Kamga satte i helgen personligt rekord med 59.32 och har därmed överträffat kvalgränsen till sommarens U20-VM i Lima. I diskusringen kastade Tindra Törnestam 49.17 vilket också är över kvalgränsen. Här kan du läsa mer om vad so…

LÄS MER
Karl Ottfalk 9396
Terräng-VM toppar påskhelgen

Påskhelgen är en lugn period tävlingsmässigt i Sverige men i Belgrad avgörs under påskaftonen terräng-VM med två svenska deltagare. Dessutom pågår college-säsongen borta i USA för fullt med flera svenskar i aktion.

LÄS MER