Annons

Annons

Grete Ahlberg: ”Det går helt enligt plan”

Grete Ahlberg22 Grete Ahlberg under VM i Eugene 2022.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Efter sitt stora genombrott under VM i Eugene ser Grete Ahlberg nu fram emot ett nytt världsmästerskap i sommar. Och formen, den är det inget fel på. En ny syn på livet och idrotten har gett Grete mer luft under släggan. Vi tog pulsen på en svenska som hittat rätt.

Släggkastaren Grete Ahlberg slog igenom med dunder, brak och ett fantastiskt kast i VM-kvalet i Eugene 2022. Kastet som mätte 70.87 var hennes första över drömgränsen 70 meter och tog henne dessutom rakt in i VM-finalen. Hon följde upp med att överraskande besegra allt motstånd i Finnkampen och en ny stjärna var född.

Uppmärksamheten som följde på succén handlade dock inte bara om släggkastning. Grete blev minst lika uppmärksammad för att hon i intervjuerna efter tävlingen osminkat pratade om den psykiska ohälsa hon upplevt under en tid.

– Jag blev nog så uppmärksammad för att jag bara var mig själv. Det var en journalist som sa till mig att ”du går inte att hata på”. Nu brukar jag verkligen inte leta efter hat i kommentarer eller så, men efter VM blev det så stort att jag läste en del i flödena. Och jag såg bara kärlek och ännu mer kärlek, ingenting annat. Jag är så tacksam. Jag har fått många meddelanden och mejl och fått höra ”Du har förändrat mitt liv tack vare hur du är”. Jag försöker ju bara kasta en slägga långt, säger Grete Ahlberg när vi träffar henne på en landslagssamling i Portugal i slutet av april.

Och visst ser det ut som att hon kommer att kasta långt i sommar. Grete berättar att hon just nu är tungtränad och kastar tyngre släggor än hennes tävlingssläggor på fyra kilo. Hon står just inför bytet till tävlingssläggor, något som inte är helt enkelt.

– Just nu ska jag inte kunna kasta långt med fyrakilossläggorna. När jag försöker känns det som att man slår i gång en elvisp ett par sekunder och sedan slår släggan ner någonstans, skrattar hon och fortsätter:

– Men det är helt enligt plan, det är långt till VM.

"En maskin som det inte går att få stopp på"

Hon berättar att kastningen känns enormt bra. Tränaren Mattias Jons kallar henne för en maskin som det inte går att få stopp på och tekniken finns där. Nu ska hon bara få in snabbheten i kastningen så ska allt falla på plats. Grundperioden under hösten och vintern har känts bra, hon har kunnat hålla sig frisk och skadefri och då kommer mycket på köpet.

– Jag har en otrolig respekt för idrott. De flesta tror att om man tränar hårt så får man resultat, och det stämmer förstås till viss del, men det är en lång period där det går upp och ner på vägen. Nu har jag kunnat träna på hårt utan att ha en enda dag då jag inte har kunnat dyka upp på träningen, berättar hon.

Nyckeln till den fantastiska grundperioden har legat i ett nytt sätt att tänka på sig själv, på träningen och på livet. Hon har tagit lärdomar från tidigare säsonger och slutat pressa sig själv och försöker i stället se träningen som en hållbar och härlig upplevelse. Det har varit nödvändigt för henne att sluta se bra resultat som den enda godtagbara prestationen. Nu inser hon att prestation kan se olika ut från dag till dag. Vissa dagar är ett nytt pers en prestation, en annan dag är det en prestation att bara komma till träningen.

– Det kan låta töntigt, men när jag började tänka så blev jag plötsligt helt skadefri, helt fri från skavanker och då går det ju bra, ler hon.

Vill kvala till VM den här gången

Det går inte att komma ifrån att VM i Budapest är sommarens stora mål och naturligtvis har hon fått många frågor om vad som ska hända den här säsongen. Många vill se en upprepning av förra årets succé, kanske till och med något ännu bättre.

Grete själv är avslappnad inför tankarna på VM. Hennes främsta mål just nu är att kvala till VM, för det gjorde hon inte förra året då hon i stället kom in tack vare ett sent avhopp.

– Tack vare terapin jag gick i när jag mådde dåligt har jag lärt mig att skita i det som ”bör” hända. Många pratar om VM och om att jag ska dit bara för att det gick bra förra gången. För mig är det inte lika självklart. En succé är inte starten på någonting. Jag känner snarare att jag vill dit och det är härligt att känna att jag vill det, säger hon.

Att det inte känns lika härligt för alla, det vet Grete. Intervjuerna efter VM fick många att vända sig till henne med sina egna historier om psykisk ohälsa. Framför allt är det människor utanför idrotten som spontant har hört av sig. Inom idrotten är det här fortfarande ett ämne som det är tyst kring, men som många har erfarenhet av.

– Jag berättade om något som händer nästan alla. Många tänker prestation och resultat varje dag och alla tycker att det är skitjobbigt. Inte ens världsmästare tycker att det är en piece of cake. Många ser det här som ett förbjudet ämne, men för mig är det lika naturligt som att gå på toa, jag finner ingen skam i det här, säger hon.

Det är när ämnet kommer på tal i samtal med andra idrottare som hon förstår hur känsligt, men samtidigt viktigt det är att prata om det. Bara då kan man bryta tabut kring psykisk ohälsa inom idrotten.

"Jag har tid att ta det lugnt"

Utanför släggkastningen driver Grete ett eget företag inom filmproduktion och marknadsföring. Faktum är att hon utöver släggkastningen och företaget också pluggar på masternivå.

– Det pågår väldigt mycket, skrattar hon och berättar att en av SVT-medarbetarna som jobbar med dokumentärserien om friidrottslandslaget blev helt paff när hon berättade om sin vardag:

– Han trodde att man liksom bara tränar. Men min vardag ser ut som många andras vardag. Jag tränar två gånger om dagen, och man får ju se det som ett jobb och sedan sköter jag skolan och mitt vanliga jobb mellan träningarna. Det är lite mycket, men jag har tid att bara ta det lugnt också. Jag sover mellan åtta och nio timmar om natten.

Grete kommer att dra igång sin utomhussäsong på Nordiska mästerskapen i Köpenhamn 27–28 maj, men det kan bli tidigare om det dyker upp en lämplig tävling. Hon säger att hon nu är inne i matchen och blir inbjuden till lite högre klassade tävlingar och nu vill hon visa vad hon kan och tävla så mycket hon får möjlighet till inför VM. Hon är starkare, tåligare och skadefri – det finns bara en väg och det är framåt.

– Jag har alltid gillat att träna, men att tävla har varit lite pressat, nu är det tvärtom. Om resultaten börjar dippa inför VM blir man så klart besviken, men det är en del av resan, men det skulle vara ologiskt om de inte gick framåt nu. Nu vill jag till VM och där vill jag smasha!

Anna Lena Pettersson 2023

Anna-Lena Pettersson

Kommunikatör

076-721 45 84 anna-lena.pettersson@friidrott.se

Relaterade nyheter

Axelina Johansson 9DS 8633
Axelina Johansson över OS-kvalgränsen

I Texas förbättrade Hässelbys Axelina Johansson sitt årsbästa i kula till 18.82 och överträffade därmed den internationella kvalgränsen till OS i Paris som är satt till 18.80. Under natten till söndag fick vi även se flera svenskar tävla på Mt. Sac R…

LÄS MER