Annons

Annons

Guld-Grahn på 3000 meter i Jerusalem

Jonathan Grahn23 (6) Jonathan Grahn tog Sveriges första guldmedalj i Jerusalem.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Sveriges första guldmedalj vid U20-EM gick till Mölndals Jonathan Grahn på 3000 meter. Och bakom honom sprang Karl Ottfalk hem en fin fjärdeplats.

Jonathan Grahn från Mölndals AIK har haft en väldigt bra säsong så här långt med nytt svenskt juniorrekord på 1 500 meter och första junior under 3:40 på distansen. Men under U20-EM har han valt att tävla på den dubbla distansen, 3000 meter. Att springa längre distanser är inte ovant för honom. Så sent som i juni sprang han på den näst snabbaste juniortiden i Sverige på 5000 meter.

Med sig på startlinjen hade han även IFK Lidingös Karl Ottfalk, som även han har en bra säsong i ryggen med ett nytt personligt rekord på 1 500 meter från början av juli i år.

Ingen av killarna hade svårt att ta sig till finalen från försöket i måndags, utan sprang övertygande. Och ännu bättre skulle det komma att bli. 

Jonathan lade sig precis bakom täten i loppets inledning medan Karl Ottfalk höll sig i bakgrunden men klev snart fram i fältet och lade sig bredvid Jonathan. Där låg de kvar när halva loppet hade gått. Tempot var beskedligt tills det var 600 meter kvar då farten ökade små smått och det var dags för löparna att hitta sina positioner.

Jonathan hittade en lucka på insidan och gick upp i täten när det var ett varv kvar och drog upp tempot ytterligare. På upploppet kom irländaren Nicholas Griggs in före Grahn, men svensken hade mer krafter i benen och med ett femtiotal meter kvar av loppet hade Jonathan ett så pass stort försprång att han kunde höja armarna i en segergest. Guld till Jonathan Grahn på tiden 8:44.67.

– Loppet kändes fantastiskt, jag kunde slappna av trots en hel del stök och när sista varvet startade kände jag att jag hade mycket krafter kvar. När Griggs gick fram och utmanade visste jag att det skulle bli hårt men väl på upploppet märkte jag att han stumnade och jag själv kände mig fortfarande pigg. Då visste jag att jag hade guldet, sa en lycklig Jonathan efter loppet. 

En till som hade bra med krafter kvar i slutet av loppet var Karl Ottfalk som till och med gav medaljörerna en match. Karl kom starkt på upploppet och i mål var han blott två sekunder från bronsmedaljen. Tiden 8:49.34 räckte till en mycket fin fjärdeplats.

***

Se alla resultat här.

Här hittar du guiden till U20-EM där alla information du behöver finns. 

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER