Annons

Guldkantad kväll för Mondo i Rom: ”Betyder mycket”

Mondo (2)

Den som hade kommit till Olympiastadion för att se Mondo Duplantis ta hem guldet blev inte besvikna: ”Jag är tacksam för att jag tar ett till EM-guld”, säger Armand Dupantis.

Annons

Sista dagen på EM i Rom var kommen och en av Sveriges största medaljchanser väntade – Armand Mondo Duplantis i stavfinalen. När det gällde Mondo var frågan kanske inte så mycket om han skulle vinna, utan snarare på vilken höjd. Skulle det bli ett nytt världsrekord?

Mondos form gick inte att klaga på. Under kvaltävlingen i Rom behövdes bara ett hopp för att den svenska stavstjärnan skulle gå till final, ett hopp över 5.60 som han tog men flera decimeters marginal.

Under onsdagskvällens final gick Mondo in på höjden 5.65 som han hoppade skyhögt över. Han stod sedan över 5.75 och fick i stället som vanligt en lång väntan.

Nästa höjd för Mondo Duplantis var 5.82 och inte heller det ställde till några problem för honom. Och att vara utan rivningar över 5.82 betydde ledning i tävlingen och ett medaljgrepp.

Mondo stod över 5.87 och med sig upp till 5.92 hade han Emmanouil Karalis från Grekland som tog 5.87 i första försöket, vilket var nytt personligt rekord för honom. Mondo fortsatte att hoppa övertygande när han svingade sig enkelt över 5.92.

Annons

Karalis valde då att stå över sina två resterande hopp. Mondo gick då in och tog 5.97 i första försöket, lika säkert som han tagit höjderna innan.

Karalis sparade sitt sista hopp till 6.02 och i och med hans rivning på den höjden hade Mondo tagit guld.

Mondo Duplantis la upp ribban på 6.10, för att genom att klara den höjden ta hem mästerskapets prispengar för grengruppen hopp. Och det var inga tveksamheter för Mondo. Han tog även den höjden i första försöket och var alltså felfri över 6.10.

Nu kom det alla väntade på. Mondo la upp ribban på 6.25 – ny världsrekordhöjd. I hans första försök var han oerhört nära att klara, men efter en lätt touch följde ribban med ner.

Andra försöket var inte riktigt lika bra, utan det blev en tydligare rivning. Det gick inte heller vägen i tredje försöket, men Mondo fick lämna Rom med en guldmedalj, och Sveriges tredje medalj, i fickan.

Annons

– Vad ska man säga, det känns bra. Jag är trött nu men det känns bra. Det har varit en skitlång kväll och jag behöver lite mat men jag hoppade väldigt bra. Jag tog hem mitt tredje EM-guld till Sverige, säger Mondo Duplantis.

Han har nu sex guldmedaljer från internationella mästerskap utomhus och frågan är hur mycket en medalj till betyder. Mycket, om man får tro Mondo:

– Det betyder mycket, det är svårt att förklara, men jag ska göra mitt bästa för att inte ta det för givet. Jag är tacksam för att jag tar ett till EM-guld, det är stort.

Det blev inget nytt världsrekord för Mondo idag, även om det var nära, men krafterna fanns inte riktigt kvar:

– Det var väldigt nära men jag blir lite trött på slutet. Om jag ska vara helt ärlig tänkte jag inte ens testa på världsrekordet idag, men efter 6.10-hoppet så tänkte jag ”varför inte”? Det blev bra försök, men jag var lite trött på ansatsen.

Alla resultat från EM i Rom hittar du här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

OS Guiden NY
Då tävlar svenskarna – din guide till OS i Paris

Friidrottstävlingarna på OS i Paris pågår mellan 1 och 11 augusti, men hur ska man kunna hålla koll på när alla svenskar tävlar? Här får du hjälp att ha full kontroll på OS i form av Svensk Friidrotts guide till mästerskapet.

LÄS MER
David Frykholm (1)
Här är truppen till U18-EM: ”Bubblar av talang”

Nästa vecka är det dags för U18-EM i slovakiska Banská Bystrica. Nu har landslagsledare David Frykholm presenterat truppen som innehåller 47 aktiva. ”Vi ska ha en riktigt rolig vecka i Slovakien”, säger David.

LÄS MER