Här är de första fem namnen på listan över Årets friidrottare

Andreas Fanny 22 Andreas Kramer och Fanny Roos är med på Topp 10-listan.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Nyfiken på vem som blir nummer ett på listan över Årets friidrottare? Då får du hålla dig till tisdagens prisutdelning på Atea Friidrottsgalan, men redan nu kan vi presentera vilka som hamnar på plats sex till tio på listan.

Under Atea Friidrottsgalan den 24 januari kommer Årets friidrottare att presenteras. Det är den stora finalen på den årliga Topp 10-listan som tas fram av en expertpanel. I år fyller Topp 10-listan dessutom 50 år, den första listan presenterades i tidningen Friidrott redan 1973.

Under galan kommer plats ett till fem att presenteras, men redan nu kan vi avslöja vilka som hamnade på plats sex till tio.

Juryns sekreterare är statistikern och friidrottskommentatorn A Lennart Julin, och det är han som sammanställt motiveringarna. 

10. Marcus Nilsson, sjukamp

Tolv år efter JVM-silvret gör Marcus Nilsson som 31-årig tvåbarnspappa entré på 10-bästalistan efter sin i särklass bäst säsong hittills. Säsongen toppades av EM-insatsen där han med en lysande dag 2 avancerade från tolfte till fjärde plats snuddande nära bronset.

9. Andreas Almgren, 5000 meter

Sedan debuten på 10-bästalistan 2014 har skador bromsat Andreas Almgren och första mästerskapsstarten på sju år kom nu på EM. Där spurtade han till sig 4:e platsen på 5000m. Två veckor senare kom chansen i Diamond League och den togs väl tillvara: Upp som årets Europaetta tidsmässigt med 13.01,70 sedan han kapat 25 sekunder på personbästat och 15 på svenska rekordet.

8. Carl Bengtström, 400/400 meter häck

Carl Bengtström erövrade sensationellt brons på 400 meter vid inne-VM när han i finalen sänkte det tjugo år gamla svenska rekordet till 45,33. På ute-VM var han sedan bara 35 hundradelar från final på 400 meter häck. Tre Diamond League-lopp gav placeringarna fyra, fyra, femma. 

7. Andreas Kramer, 800 meter

Andreas Kramer hade sin hittills starkaste säsong med fyra lopp inom halvsekunden från egna svenska rekordet 1.44,47. På mästerskapen blev det semi i VM, fjärde plats 19 ynka hundradelar från brons i EM, femte plats blott 25 hundradelar från brons i inne-VM och sjätte plats i Diamond League-finalen.

6. Fanny Roos, kula

Under året fanns tre stora mästerskap för Fanny Roos och utfallet blev karriärens hittills bästa placering i alla tre. Först fyra på inomhus-VM, sedan elva på VM och till slut fyra på EM. I Diamond League tog hon fem placeringar i intervallet 4–7 och förbättrade egna svenska rekordet till 19,42.

***

Klockan 19.00 tisdagen den 24 januari sätter sändningen igång på Expressen.se från Atea Friidrottsgalan på Cirkus i Stockholm. Under kvällen kommer topplaceringarna på listan att presenteras.

Relaterade nyheter

Nordenkampen Biljetter NYNY
Upplev Nordenkampen på plats i Karlstad

Med drygt en vecka kvar till årets första landskamp, Nordenkampen, är det hög tid att säkra era biljetter. Kom till nybyggda Eva Lisa Holtz Arena i Karlstad den 12 februari och upplev friidrott i världsklass.

LÄS MER
Henrik Larsson23
Svenskt rekord på 60 meter av Henrik Larsson

Efter 6.62 av Henrik Larsson redan i försöksloppet kändes det som att finalen på herrarnas 60 meter kunde bli något alldeles extra. Henrik levde upp till förväntningarna och sprang in på det nya svenska rekordet 6.56.

LÄS MER