Annons

Annons

Här är stjärnorna du kan se i Sätra på lördag!

FGP Stockholm Sajt

FOTO: DECA TEXT&BILD

På lördag går startskottet för årets Folksam Grand Prix och det blir gott om stjärnglans på Folksam GP Stockholm Indoor. Sätra Friidrottshall gästas av bland andra Chase Jackson som vunnit de två senaste VM-finalerna i kula.

Amerikanskan Chase Jackson är toppnamnet i den kultävling som har skapats åt Fanny Roos, OS-sjuan som klivit på pallen på de två senaste upplagorna av Inomhus-EM. Chase och Fanny utmanas även av regerande Europamästarinnan i kula, Jessica Schilder från Nederländerna.

I längdgropen väntar en repris av fjolårets duell mellan den fyrfaldige EM-silvermedaljören Thobias Montler och supertalangen Mattia Furlani, som i höstas utsågs till "European Rising Star" bland Europas alla friidrottare. I Sätra vann Thobias med det som skulle visa sig bli hans längsta hopp för året (8.19) medan Furlani tog över Europarekordet för juniorer med 7.99. Han hoppade senare 8.44 i något för stark medvind. Mattia, som vann både längd och höjdhopp på Ungdoms-EM, fyller 19 år nästa vecka. Falkenbergs Tilde Johansson vann längdtävlingen ifjol och får nu bekänna färg mot serbiskan Milica Gardasevic, som bland annat vunnit Junior-VM.

På rundbanan får vi vara med om Andreas Kramers första tävling för i år – precis som ifjol då han var överlägsen i sitt första av 23 lopp på 800 meter. Fyra utav dem var på världstiden 1:44 och Andreas vann Lag-EM. På 1500 meter kommer minst tre svenska stjärnor i Emil DanielssonSamuel Pihlström och Jonathan Grahn. Sistnämnde satte det åttonde av sina elva juniorrekord i Sätra ifjol. Nu kommer Mölndalslöparen, som nyligen fyllt 19, med sitt första svenska seniorrekord, satt på en mile nu i helgen.

Andra svenska stjärnor att hålla ögonen på:

Max Hrelja, MAI, som på VM ifjol närmade sig Robert Kronbergs svenska häckrekord och i årets två första tävlingar tangerat det personliga rekordet på 60 meter häck, 7.70.

Klubbkamraten Julia Henriksson, som inlett med en hundradel från det svenska rekordet på 200 meter ger sig nu på 60 meter.

Melwin Lycke Holm, som i sin första internationella tävling för året tangerade det personliga höjdrekordet 2.18 – samma resultat som hann vann Junior-EM på i somras.

Hanna Hermansson kommer över Atlanten som den färska säsongens näst snabbaste i Norden på 3000 meter. Hon ger sig på favoritdistansen 1500 mot Europa-ettan Georgia Bell.

***

Tävlingen sänds på SVT (lördag 15.50–17.50 på SVT1/Play), men allra häftigast blir upplevelsen såklart på plats. Dina biljetter säkrar du här.

***

All info hittar du på tävlingens hemsida.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Julia Wennersten (3)
Folksam Grand Prix till Borås i augusti

Nu står det klart var sommarens avslutande Folksam Grand Prix-tävling arrangeras. Efter Sollentuna den 16 juni och Karlstad 4 juli avslutas serien i Borås den 21 augusti. "Det känns fantastiskt kul att allting är klart och spännande med en ny Folksam…

LÄS MER
Julia Henriksson 2049
Julia Henriksson trea genom tiderna på 60 meter

Två blågula prestationer stod ut lite extra på Folksam GP Stockholm Indoor. Redan i försöksheaten på 60 meter slog Julia Henriksson till med 7.24 som tar upp henne som delat trea genom tiderna. Galan avslutades sedan med ett häftigt 1500-meterslopp d…

LÄS MER