Annons

Annons

Här är trion som fått VM-klartecken av Kajsa

Trio Vm Ny (1)

Före SM-helgen i Söderhamn hade förbundskapten Kajsa Bergqvist presenterat 30 aktiva som hon gett klartecken till VM, förutsatt att deras ranking håller. Nu kompletteras listan med ytterligare en trio: Sara Lennman, Vanessa Kamga och Michaela Meijer.

VM-uttagningen är ett komplicerat pussel att lägga, där bara en del av de aktiva är klara tack vare att de klarat World Athletics tuffa kvalgränser. En stor del av truppen kommer att ta sig till Budapest via sin ranking och de aktiva behöver även visa form och prestera på nivå enligt de kriterier som Svensk Friidrott satt upp.

World Athletics kvalperiod till VM gick ut i söndags, vilket innebär att SM i Söderhamn var sista chansen att prestera resultat som förbättrar rankingen, men även sista möjligheten att komma med formbesked och göra resultat som visar att man är redo för VM-start.

Efter helgen kan det konstateras att ytterligare tre aktiva fått tummen upp från den svenska förbundskaptenen. Det handlar om Sara Lennman, Vanessa Kamga och Michaela Meijer.

Spårvägens Sara Lennman blev SM-silvermedaljör i kula efter redan VM-klara Fanny Roos och nådde 17.55 i sin längsta finalstöt.

- Sara har vid flertalet tillfällen under året presterat i det spann, 17.90-18.19, som finns angivet på vår svenska kompletterande lista med uttagningsgrundande resultatnivåer. Hon har fått vänta lite på klartecken efter en period med lite lägre resultatnivåer, men med 17.65 veckan före SM och 17.55 i Söderhamn visar Sara att hon är på väg tillbaka till VM-formen, säger Kajsa Bergqvist.

Hässelbys diskusspecialist Vanessa Kamga slutade tvåa i den regnplågade finalen på Hällåsen. Upsalas Caisa-Marie Lindfors vann på nya personliga rekordet 60.90 och Vanessa, som har ett säsongsbästa på 59.12, blev tvåa med 58 meter prick som längstakast.

- Vanessa hade ett flertal långa kast som var nära uttagningsspannet i början av säsongen, men hon behövde visa att den formen är på väg tillbaka för att få klartecken. Jag vet att hon har en bit över 60 meter i kroppen just nu och är övertygad om att hon hade kastat i de trakterna om vädret hade tillåtit, säger Kajsa.

Örgrytes Michaela Meijer vann stavhoppet i Söderhamn på säsongsbästat 4.50.

- Med 4.50 har Michaela övertygat, inget snack. Hon hoppade ju 4.55 på inomhus-EM i Turkiet och nu har hon bekräftat att formen finns där och självfallet kan Michaela hoppa ännu högre om hon har dagen, säger Kajsa.

32 namn på listan i detta nu

Nu är VM-kvalfönstret stängt och totalt finns 32 namn på listan över aktiva som ska eller kanske ska åka till mästerskapet i Ungern. Tiokamparen Fredrik Samuelsson som så olyckligt skadade sig i Söderhamn är inte längre VM-aktuell.

Efter SM har Kajsa haft samtal med alla aktiva som låg på gränsen men inte hade fått besked:

- Vissa har verkligen varit nära att få klartecken från mitt håll, men inte riktigt nått ända fram. Det är såklart tufft att få sådana besked, men till dom jag snackat med vill jag bara säga: ni är så nära nu! Ni är grymma, det kommer fler mästerskap och jag vet att ni bara kommer tillbaka bättre och ännu starkare!

För många presumtiva VM-resenärer återstår nu att se vad som sker med rankingen, och sedan finns även ett par aktuella som haft skadebekymmer vilka Kajsa ska ha avstämningar med.

- Nu får vi noga följa vad som händer på WA:s Road to Budapest och se vilkas ranking som räcker i slutändan. Och sedan gäller det ju att alla som ska åka på VM är fullt friska och kan göra sig själva rättvisa.

Nu på fredag ska samtliga nationsförbund presentera sina önskade trupper för World Athletics. Därefter får nationsförbunden besked om vilka aktiva som är uttagningsbara. Om exakt en vecka, måndagen den 7 augusti finns alla kort på bordet och då kan Svensk Friidrott presentera den slutgiltiga VM-truppen.

HÄR hittas WA:s kvalificeringsgränser till VM.

HÄR hittas Svensk Friidrotts kompletterande lista med resultatnivåer för uttagning till VM.

HÄR kan du läsa om de 30 aktiva som fick klartecken från Kajsa före SM.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER