Annons

Annons

Hård kamp om medaljerna på trail-SM

Trail-SM (1)

FOTO: LAURENT LELOUP

Trail-SM avgjordes i Stockholm under lördagen tillsammans med EcoTrail där SM-distanserna var 33 och 80 kilometer. I 27-gradig värme fick vi se både jämna kamper och överlägsna vinster bland de nästan 200 löparna som tog sig i mål.

Trail-SM avgjordes för första gången 2021 och årets bana gick i vackert skogslandskap trots att det var nära storstadens bebyggelse, och två rejäla toppar bestegs, Hagatoppen och Väsjöbacken.

I herrarnas långa trail, 80 kilometer, var kampen om guldet jämn mellan Johan Lantz och Anton Gustafsson. De båda följdes länge åt och ledningen växlade fram till det var knappt två mil kvar då Johan började dra i från. Luckan blev aldrig speciellt stor utan i mål skiljde inte mer än drygt en minut till Johans fördel. Guld till Johan Lantz och silver till Anton Gustafsson som tidigare i år vann SM-guld på 100 kilometer. Bronset gick till Viktor Stenqvist som kom i mål nästan 19 minuter efter guldmedaljören.

I kvinnornas lopp över samma distans var det aldrig någon tvekan om vem som skulle ta hem guldet. Elin Hartelius tog hem guldet med drygt 20 minuters marginal ned till Hanna Aho. Desto jämnare var det om silvret där Hanna bara var nio sekunder före bronsmedaljören Zara Lundgren. Guldet är Elins andra i SM-sammanhang efter att ha vunnit SM i 24-timmarslöpning 2021.

I de kortare trailloppen över 33 kilometer fick vi två klara segrare. Martin Nilsson hade en segermarginal på drygt åtta minuter som vinnare i herrklassen och i kvinnornas lopp var Louise Jernberg knappt sju minuter före Frida Michold. Även silvermedaljerna var klara med Frida sju minuter före Nathalie Persson. På herrsidan blev Kristofer Låås silvermedaljör medan Jonathan Fridolfsson tog hand om bronset, två och en halv minut bakom Kristofer.

För första gången genomfördes även en lagtävling under trail-SM. I 33-kilometersloppet tog IK Akele hem herrarnas guld och damtiteln gick till Vallentuna FK.

Se alla resultat från trail-SM och EcoTrail här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

24H (1)
Tung VM-tävling för svenskarna på 24h

VM i ultralöpning, 24h, har avgjorts i Taipei men det blev ingen svensk framgång. Ingen av de svenska löparna tog sig in på en placering bättre än 48:a och två svenskar bröt loppet.

LÄS MER