Annons

Annons

Henrik Larsson vindsnabb i Köpenhamn

Henrik LARSSON (7) Henrik Larsson var under det svenska rekordet, dock i för stark medvind.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Vi fick se sex svenska segrar under den första dagen av Nordiska Mästerskapen i Köpenhamn. Dagens utropstecken var Henrik Larssons 10.09 på 100 meter som hade varit klart under det svenska rekordet om inte vinden varit för stark.

Ett soligt men blåsigt Østerbro Stadion bjöd på fina tävlingar när Nordiska Mästerskapen återvände efter ett uppehåll på 60 år. För svensk del blev det totalt sex guld under den inledande tävlingsdagen.

IF Götas Henrik Larsson som i vintras sänkte det svenska rekordet på 60 meter ner till 6.53 när han blev bronsmedaljör vid inomhus-EM öppnade sin säsong på 100 meter med 10.30 i försöksheatet. I finalen gick det betydligt snabbare för Henrik som stormade i mål på 10.09. En bra bit under det svenska rekordet på 10.18 men tyvärr visade vindmätaren +2.4 sekundmeter. Henrik visar att det svenska rekordet kommer att vara hotat varje gång han ställer sig på startlinjen i sommar.

Henriks klubbkamrat Kaiza Karlén tog hem damernas längdtävling när hon redan i första omgången tangerade sitt årsbästa 6.39. Samtliga tre medaljer gick till Sverige efter att Örgryte IS Jenny Lestander satt personligt rekord i sista omgången med 6.29, bronset gick till Karolina Svensson på samma resultat men med ett sämre andrahopp än Jenny.

En annan som visade god form tidigt på säsongen var Melwin Lycke-Holm som felfritt tog sig över 2.18 i herrarnas höjd, en tangering av det personliga rekordet. Melwin från Kils AIK försökte sedan på 2.21 utan att ta sig över i något av de tre försöken.

Vanessa nordisk mästare trots brutet finger

Vanessa Kamga hade en stark start på tävlingssäsongen under sitt träningsläger i USA med 59.12 som längst i mitten av april. Några veckor senare bröt hon dock fingret och gjorde sitt första kastpass sedan skadan tidigare i veckan. Vanessa inledde damernas diskustävling något trevande och hade 53.76 som längst inför sista omgången. I sista kastet fick hon på 57.39 vilket även räckte till seger i tävlingen.

Wictor Petersson ökade på sitt årsbästa i kula till 19.74 och kunde enkelt ta hem segern. Bakom honom blev 20-åriga Jesper Ahlin tvåa med 17.91 som är nytt personligt rekord. Ett år yngre Leo Zikovic, som fortfarande får stöta med sexkiloskulan, satte även han personligt rekord med den tyngre seniorkulan på 16.72 som fyra i tävlingen.

På herrarnas 1500 meter var Leo Magnusson anlitad som farthållare och både Emil Danielsson och Samuel Pihlström kunde hänga med i tempot som indikerade på en sluttid under 3:40. Med 200 meter kvar gick Emil fram och gjorde ett kraftigt ryck som höll hela vägen in i mål, segertiden skrevs till 3:39.01 för Spårvägenlöparen. Samuel Pihlström slutade fyra på 3:41.49.

I damernas lopp över samma distans såg det länge ut att inte bli någon framskjuten placering för svensk del. Olivia Weslien låg bäst till av svenskorna och kunde med en stark avslutning av loppet passera flera löpare ända upp till en andraplats på nya personliga rekordet 4:18.38. Även Julia Nielsen sänkte sitt personliga rekord till 4:21.02.

Andra dagens tävlingar startar 11.00 och Friidrottskanalen sänder med start 10.55.

Se alla resultat från Nordiska Mästerskapen i Köpenhamn.

Friidrottsstatistik.se kan ni se rekord, statistik och läsa mer om de svenska aktiva.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

ÅSKAG Maja 9517
Se till att du har ett giltigt certifikat för I Run Clean

European Athletics har lanserat en ny plattform för e-learning, och har samtidigt flyttat kursen I Run Clean till den. De har också uppdaterat tidsfristerna för förnyelse. Se till att din I Run Clean fortfarande är giltig, eftersom det är obligatoris…

LÄS MER
Julia Henriksson 2113
Svenskt rekord av Henriksson "Var redo idag"

Hon har nosat på det tidigare, men under Nordenkampen lyckades Julia Henriksson sänka det svenska rekordet på 200 meter inomhus till 23.06. "Det är helt sjukt, jag är så glad", säger Julia Henriksson.

LÄS MER