Hinder-guld till Linn Söderholm och Emil Blomberg

Hinder Dam Herr SM 22 Efter SM-gulden på 3000 meter hinder väntar nu EM i München för Linn och Emil.

Två av tre EM-klara killar på 3000 meter hinder ställde upp på SM i ett startfält som innehöll endast fem löpare. Även i damernas lopp fanns våra två EM-uttagna löperskor med och det blev två spännande finaler.

Både Emilia Lillemo från Täby IS och Sävedalens AIK:s Linn Söderholm ska springa EM om knappt två veckor och på SM var det Linn som var starkast när hon tog hem guldet på nya personliga rekordet 9:44.25.

Den första kilometern gick på 3:13 och det var Emilia som drog klungan på fem löpare. Med en kilometer kvar var det bara Linn och klubbkamraten Amélie Svensson som kunde hänga med i tempot, med två varv kvar hade Emilia en lucka ned till de två övriga och ut på sista varvet gick Linn om och drog i från Emilia som kunde hålla undan för Amélie. Guldet till Linn Söderholm som tar sitt andra raka SM-guld på 3000 meter hinder och sitt tredje totalt, silvret till Emilia Lillemo på 9:48.45 och Amélie Svensson satte personligt rekord med 9:52.49 när hon knep bronset.

– Jag har känt de senaste loppen att jag har mer i kroppen och det känns så bra att få ut det nu på SM, säger Linn.

Första guldet för Emil Blomberg

Regerande mästaren på herrsidan och den tredje EM-löparen Simon Sundström kom inte till start på 3000 meter hinder och det var IK Akeles Fredrik Johansson som gick till spets i början av loppet. Efter första kilometern gick Miguel Palm från Mölndals AIK upp i tät i loppet som gick långsamt och indikerade på en sluttid över nio minuter.

Med tre varv kvar att springa var fältet fortsatt tätt samlat men med 800 meter kvar skruvades farten upp Fredrik Johansson tvingades släppa. Ut på sista varvet var det fyra löpare tillsammans som snabbt blev till tre då Axel Djurberg från Hässelby SK tröttnade. Emil Blomberg också han från Hässelby gick upp i tät med 200 meter kvar och in på upploppet kom han och Vidar Johansson in sida vid sida men över sista hindret kunde Emil dra ifrån till seger på 8:55.57. Guld och silver till de två EM-löparna, bronset gick till Miguel Palm.

– Lättad, jag har ganska många silver på SM så det var väldigt skönt att äntligen få ett guld. Skönt med ett bra formbesked trots att det gick så långsamt till en början, sa Emil efter loppet.

Se alla resultat från SM i Norrköping här.