Annons

Historisk Standarseger för Tureberg

Tureberg Standar Tureberg Standar Några av Turebergs standarvinnare i form av fr v Alva Back (sjukamp), Ida Chrifi (100 m), Clara Billing (stav) och Moa Granat (400 m häck). Några av Turebergs standarvinnare i form av fr v Yolanda Ngarambe (800 och 1500 m), Ella Johansson (400 m häck), Alva Back (sjukamp), Ida Chrifi (100 m), Clara Billing (stav) och Moa Granat (400 m häck).

FOTO: LOVISA HEDLUND

FOTO: LOVISA HEDLUND

Kampen om att bli bästa kvinnliga förening på Friidrotts-SM i Uddevalla blev riktigt jämn och det blev till slut Tureberg som vann på samma poäng som Spårvägen. Manliga segern tog Hässelby.

Annons

Manliga mästerskapsstandaret har delats ut sedan 1910 och det kvinnliga sedan 1960 så det var verkligen speciellt när Turebergs nu vann för allra första gången. Det blev verkligen spännande på söndagseftermiddagen då många finaler genomfördes och mycket poäng delades ut.

– Vi har en härlig energi i laget och en bra lagkänsla. Det är viktigt i en individuell sport som friidrott, säger Madelene ”Madde” Granat som är kanslist och elitansvarig i Tureberg.

Efter fredagen toppade Spårvägen på 58 poäng med Tureberg fyra på 28. Spårvägen behöll ledningen under lördagen och när dagen summerades var Tureberg alltjämt fyra men hela 20 poäng efter.

Antal grensegrar avgjorde

Men på söndagen minskade avståndet när Bianca Salming vann sjukampen med Alva Back fyra vilket innebar 14 pluspoäng. På 800 m tog Yolanda Ngarambe brons med Hanna Hermansson fyra efter att de tagit en dubbelseger på 1500 m dagen före.

I slägga gick Spårvägen nio poäng plus tack vare Rebecka Hallerths seger och till slut stannade båda klubbarna på 67 poäng efter 20 avverkade grenar.

Annons

Då började ett febrilt räknande på grensegrar där Spårvägen visade sig ha två (Jonna Claesson på 400 m och Rebecka i slägga) mot tre för Turan i form av Yoanda Ngarambe (1500 m), Moa Granat (400 m häck) och Bianca Salming (sjukamp). Därmed vann Tureberg tack vare en mer grenseger.

– Härligt att äntligen få vinna. En som överraskade var vår 16-åriga stavhopperska Beate Pott som tränas av Per Söderberg. Hon förbättrade sitt personliga rekord med hela 21 centimeter till 4.14 och tog silver, säger Madde.

– Jag måste också få nämna Habtom Asgede som sensationellt slog Andreas Kramer på 800 m och tog guld.
 
Första segern och minsta marginalen

Det kvinnliga standaret delades nu ut för 65:e gången och segern är Turebergs första genom tiderna män inräknat. Tidigare har det som bäst blivit en tredjeplats vilket var för 50 år sedan plus två manliga tredjeplatser 1954 och 1994. Då räknades alla senior-SM-tävlingar utomhus och noterbart är att i Turebergs manliga lag 1994 ingick Marko Granat som vann 400 m häck på SM i Göteborg det året. Han är idag gift med Madelene som det året var SM-fyra på långa häcken tävlandes för Tureberg.

Deras dotter Moa Granat vann i Uddevalla sitt fjärde raka SM-guld på … just det, 400 m häck!

Annons

En enda gång tidigare har två föreningar hamnat på samma poäng i kvinnliga SM-standaret. Det var 1994 då IF Göta och IFK Växjö delade segern på 82 poäng.

– Nu ser vi fram mot nästa lagtävling som är Lag-SM som vi arrangerar tillsammans med Spårvägen och Hässelby hemma på Sollentunavallen den 17 augusti, avslutar Madde.

Hässelbys Ragnar Carlsson tog sitt femte raka SM-guld i slägga.

Stenhårt även på herrsidan

Riktig jämnt blev det även i kampen om manliga standaret där Hässelby och Spårvägen kämpade om segern ända till sista teknikgrenen som var tresteg. Där tog Spårvägens Oliver Ericsson två poäng tack vare en 7:e-plats vilket då innebar delad poäng med Hässelby i sammandraget eftersom Jesper Hellström låg tvåa på 15.49. Men i femte omgången ökade han till 15.95, passerade Örgrytes Gabriel Wallmark och tog niopoängaren. Därmed vann Hässelby med två poäng före Spårvägen – 76 mot 74.

Segern är Hässelbys elfte på herrsidan där den första kom 2003. Totalt tog de fyra manliga guld. Förutom Jesper i tresteg även Samuel Russom (10 000 m), Ragnar Carlsson (slägga) och Elliot Duvert (tiokamp).

Annons

Den slutliga standarställningen i sin helhet finns på den nedre delen på resultatsidan, sök på ”Standarenpoäng”.

/Jonas Hedman

Läs mer:

Åtta medaljer för Tureberg

Mästerskapsstandaret till Hässelby

Mästerskapsstandaren

Män
1) Hässelby SK 76
2) Spårvägens FK 74
3) Örgryte IS 65.5

Kvinnor
1) Turebergs FK 67
2) Spårvägens FK 67
3) Örgryte IS 63

Annons

Annons

Relaterade nyheter