Annons

Annons

Inför Folksam GP Stockholm Indoor – löparfrågor söker svar

Henrik Larsson (5)

FOTO: DECA TEXT&BILD

Håller Henrik Larsson undan för en olympisk guldmedaljör? Hur har Andreas Kramer utvecklats sen han har blivit stockholmare? Sätter Jonathan Grahn ett åttonde juniorrekord? Och vem in i Norden är snabbast på att klippa fem häckar? Det är några av löparfrågorna som ska besvaras på Folksam GP Stockholm Indoor i Sätrahallen på söndag.

Henrik Larsson var bara fyra hundradelar från det svenska rekordet på 60 meter som har stått sig i snart 27 år, när han öppnade säsongen för en vecka sen. På söndag möter han olympiska guldmedaljören Filippo Tortu, när Folksam Grand Prix har sin enda inomhustävling. Den blir av i Stockholmsförorten Sätra. Italienaren förde hem pinnen i det stafettlag som skrällde med att vinna 4x100 meter på OS i Tokyo. Ifjol var han trea på EM:s 200 meter. Det personliga rekordet på 60 meter är identiskt med det svenska rekordet: 6.58.

Blixtrande inledning på året har även Julia Henriksson haft. MAI:s sprinter blev i fredags Sveriges nästsnabbaste genom tiderna på 200 meter inomhus. Vad är mest passande än att nu få möta Claudia Payton, som i vintras intog exakt samma position på 60 meter? Med 7.21 på Inne-VM närmade sig Ullevilöparen Linda Haglunds rekord. På plats är även Mathilde U Kramer, som tog över det danska rekordet i vintras.

Den outtröttlige Andreas Kramer, som ifjol sprang 25 lopp över favoritdistansen 800 meter, tog sig i vintras till VM-final. Under sommarens EM var han 19 hundradelar från en medalj. På söndag finns chansen till revansch på Stockholm Indoor GP eftersom den nyblivne stockholmaren möter Mark English, irländaren som snuvade honom på EM-bronset. Tvåan på afrikanska mästerskapen Nicholas Kebenei kommer till Stockholm för att göra sitt första lopp under tak.

Jonathan Grahn satte sju svenska juniorrekord ifjol. Fem av dem var på 1500 meter, som är den distans som han ger sig på i Sätrahallen på söndag. Ännu större juniormeriter har Vincent Keter, som är juniorvärldsmästare. Kenyanen har goda minnen från Sverige, som han har varit i två gånger och vunnit vid båda tillfällena, på Folksam Grand Prix i Karlstad respektive Sollentuna. Men klart snabbast i fältet är fransmannen Azeddine Habz, som sprungit så fort som 3:31. Det är nio sekunder snabbare än vad Grahn ännu hunnit med under sina 18 år. Det svenska juniorrekordet inomhus är 3:43.56.

Lovisa Lindh kommer hem från sin träningsbas i Schweiz för att förnya sin rivalitet med Hedda Hynne, norskan som hon tävlat mot i tio år. De är de snabbaste i Norden genom tiderna på 800 meter. De utmanas av Kenyas Vivian Chebet och Slovakiens Gabriela Gajanova, som båda sprang på 2:00 ifjol.

Häcklöpningen är på frammarsch i Norden. Finland toppar de europeiska listorna och det är därifrån som vi får Annimari Korte, som är den snabbaste i regionen de senaste åren. Danskan Mathilde Heltbech gjorde Julia Wennersten sällskap till VM-semifinalen på 60 meter häck i vintras. Medan Hanna Palmqvist tidigare varit specialist på 400 meter häck slog till med att springa på 8.23 i helgen vilket för in henne bland de tio bästa svenskorna genom tiderna.

Folksam GP Stockholm Indoor direktsänds i SVT2 och SVT Play kl 15-17

Mer info om alla svenska friidrottare hittar ni på friidrottsstatistik.se

Mer info:
Startlistor
Grenprogram
Biljetter

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund22
Nytt Sverige-bästa av Oskar Edlund

I USA är det stor Conference-helg och flera svenskar har redan levererat fina resultat. En av dem är Oskar Edlund som putsade sin egen Sverige-bästa-notering på 600 yards.

LÄS MER
Armand Duplantis24
Årets första sexmetershopp för Mondo

Äntligen seglade Armand Duplantis åter över sex meter. Han satte ett nytt världsårsbästa vid stavgalan i Clermont-Ferrand när han hoppade över 6.02 och han var även snubblande nära ett nytt världsrekord: ”Det var ett bra hopp, men det måste vara perf…

LÄS MER