Annons

Annons

Inget 6-metershopp för Duplantis på Mondo Classic

Armand Duplantis 2066 Mondo Duplantis tog hem segern men det blev inget nytt hopp över 6 meter.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Ett fullsatt IFU Arena i Uppsala tog emot åtta av världens bästa manliga stavhoppare och förväntningarna var höga på Mondo Duplantis under Mondo Classic. Duplantis kunde inte upprepa fjolårets resultat men tog ändå hem segern i tävlingen.

Tävlingen inleddes på 5.52 där Mondo stod över samtidigt som alla övriga hoppare klarade i första försöket. Åtta hoppare vidare till 5.67 där Mondo gick in och klarade direkt och alla tog sig vidare till nästa höjd 5.82.

När ribban höjdes till OS-kvalgränsen 5.82 klarade Pål Haugen Lillefosse från Norge, amerikanerna KC Lightfoot och Sam Kendricks och Mondo i första försöket. Thibaut Collet från Frankrike klarade höjden i andra försöket medan Kurtis Marschall, Christopher Nielsen och Ben Broeders rev ut sig.

Fem hoppare var kvar i tävlingen till 5.92. Mondo klarade med darr på ribban i första försöket vilket han var ensam om. Lightfood klarade i andra och Kendricks valde efter en rivning att spara sina två resterande försök till nästa höjd. Lillefosse och Collet rev ut sig med norrmannen som fyra och fransmannen som femma.

Mondo var i ledningen med tre hoppare kvar i tävlingen. Nästa höjd var 6.02 där alla rev i första försöket. Kendricks rev även sitt andra och var därmed ute ur tävlingen. Lightfoot var nära att klara i sitt andra försök men ribban ramlade ner. Även Mondo rev och tävlingen skulle komma att avgöras i det tredje försöket på 6.02.

Lightfoot sprang igenom och segern var säkrad för Mondo. 6.02 blev för högt för svensken den här kvällen som stannade på det nya årsbästat 5.92. För ett år sedan klarade Mondo 6.10 och gjorde sin bästa säsongsöppning i karriären.

– Det är blandade känslor kan man säga. Klart jag är glad för en vinst på hemmaplan men jag känner att jag  hade mer idag så det är tråkigt och jag önskar att jag kunde hoppa högre inför publiken. Jag hade problem med stavarna idag och när det höjdes till 6.02 fick jag det inte att fungera, säger en besviken Mondo efter tävlingen.

Se alla resultat från Mondo Classic här.

Årsbästa för Kramer i Torun

I polska Torun avgjordes säsongens fjärde tävling i World Indoor Tour Gold-serien där två svenskar fanns på plats.

Andreas Kramer gjorde säsongens andra tävling och sänkte årsbästat till 1:46.99 i ett lopp där han slutade femma knappt en sekund bakom segraren Tshepiso Masalela från Botswana. På 3000 meter var Mohammadreza Abootorabi med och kom i mål som sexa på 8:05.84.

Se alla resultat från Torun här.

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER