Annons

Annons

Jonas Glans glänste återigen på Hällåsen – "Känns väldigt skönt!"

Jonas Glans 9459

FOTO: DECA TEXT&BILD

När Jonas Glans, 32, gjorde karriärens första 10 000-meterslopp på bana slutade det inte bara med ett överlägset SM-guld. Det blev även nytt SM-rekord, 28.25.92! "Det känns väldigt skönt, det var kämpigt alltså. 25 varv i den här solen. Jag är väldigt glad, väldigt nöjd och publiken var fantastisk", säger Jonas.

28:25.92 lyder det nya SM-rekordet på 10 000 meter. Efter en fenomenal sololöpning stod Malmö AI:s Jonas Glans som svensk mästare och vid sidan kunde Mats Erixon se hur hans 39 år gamla SM-rekord 28:40.37 krossades. Med 28:25.92 går Jonas in som åtta på den svenska genom-tiderna-listan.

- Det känns väldigt skönt, det var kämpigt alltså. 25 varv i den här solen. Jag är väldigt glad, väldigt nöjd och publiken var fantastisk. Jag gillar att de hajpade upp mig och loppet innan. På varje upplopp hade vi bra tryck och bra applåder och de hetsade mot olika tider och så vidare. Det blev en bra stämning och en bra leverans, sammanfattar Jonas Glans, som blev helt ensam i täten efter dryga 5 kilometer.

- Jag hade väldigt mycket respekt för distansen. Det är väldigt tydligt, det är varv efter varv efter varv, och man ser klockan varje varv. Det är rätt kämpigt, säger Glans som radade upp kilometertider runt 2.50 och även lyckades öka mot slutet.

Och redan före loppet hade Jonas en fin känsla inför att springa på Hällåsen. Det var här han ifjol sprang halva distansen på presonliga rekordet 13:20.85.

- Ibland när man kommer till vissa arenor så känner man att det är en lång eller kort bana. Här vet jag att jag har sprungit bra innan och att det är en bra arena, säger Jonas, som inte har någon supertydlig plan gällande den närmsta framtiden. Men idéer finns.

- Jag har typ ingen plan och trivs med det rätt mycket. Det är klart att långt inom mig finns någon tanke om vad jag vill göra, men det finns inget konkret. Men 10 000 bana om den möjligheten dyker upp. Annars är det att ta oskulden på halvmaran i höst, så får vi se om jag kan springa längre än tio kilometer. Det vet jag inte än.

SM-silvret på 10 000 meter gick till Keep Up RC:s Mohammadreza Abootorabi som sprang på 28:45.72 och bronset till Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI, som noterades för 28:50.53.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Lovisa Karlsson 2372
Lovisa Karlsson söndagens SM-drottning

Drygt en timme efter ISM-guldet på 60 meter häck slog Lovisa Karlsson till i längdfinalens sista omgång. Med 6.55 tog hon hem sitt andra ISM-guld och höjde sitt personliga rekord med 13 centimeter.

LÄS MER