Annons

Annons

Jonathan Grahn sprang hem silvret på 5000 meter

Jonathan Grahn23 (8) Jonathan Grahn lämnar Jerusalem med dubbla medaljer.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Mölndals Jonathan Grahn får lämna U20-EM i Jerusalem med två medaljer, ett guld från gårdagens lopp över 3000 meter och ett silver från kvällens lopp på 5000 meter. Och Leo Göransson landade på en fin sjundeplats i tiokampen.

Under onsdagskvällen kunde hela Friidrottssverige jubla över att Jonathan Grahn sprang hem en guldmedalj på 3000 meter på U20-EM i Jerusalem. På torsdagskvällen var det dags för honom att ta sig an 5000 meter och frågan var om 3000-metersloppet skulle sitta i benen på honom.

5000-metersloppet inleddes som många mästerskapslopp gör, i ett beskedligt tempo. Men det dröjde inte länge förrän ungraren Gábor Karsai satte fart och bröt den långsamma farten. Första kilometern gick på 2.50 och Jonathan höll sig intill sargen, ganska långt fram i fältet. Lite längre bak låg favoriten till guldet, nederländaren Niels Laros, men det skulle dröja tills att halva loppet hade gått innan han började leta sig framåt.

Klungan fångade in ungraren Karsai, men han gjorde ytterligare en utbrytning och fick ett rejält försprång medan medaljfavoriterna började inta sina positioner inför de sista två varven.

Grahn och Laros ledde jakten på ungraren och när han var infångad och omsprungen började duellen om de ädlaste medaljerna. De två kom in sida vid sida på upploppet men Laros gled ifrån och gick segrande i mål på 14:11.82. Grahn kom i mål knappa sekunden efter på 14:12.73 och säkrade silvret.

Leo Göransson sjua i tiokampen

Precis innan Jonathan Grahn sprang 5000 meter avslutade Klippans FK:s Leo Göransson sin tiokamp genom att springa 1500 meter. När han gick i mål på 4:40.01 kunde han konstatera att han gjort sin bästa tiokamp någonsin. Tidigare på eftermiddagen hade han hoppat 4.30 i stav, bara fem centimeter från sitt personliga rekord, och kastat 56.44 i spjut.

När alla poäng summerats landade Leo Göransson på 7578 poäng vilket innebar nytt personligt rekord. Poängen räckte också till en fin sjundeplats.

– Jag kan väl säga att jag inte är nöjd med min tiokamp. Längden var bra, sen var det mesta helt ok förutom höjden som var en total katastrof. Jag får glädja mig åt ett litet pers i totalen samt att jag var tredje bästa kille född 05 i mångkampen, säger Leo Göransson och fortsätter:

– Det var varit en rolig upplevelse, stämningen i en tiokamp är helt fantastisk! Fler borde få uppleva stämningen i callroom innan 1500, när alla var på topp och funktionärerna där peppade oss till max. Riktig "vibe" kan man säga. 

***

Här hittar du alla resultat.

Här hittar du guiden till U20-EM där all information du behöver finns. 

 

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER