Annons

Julia Henriksson är sugen på rekord: ”På en skala från ett till tio – tio eller elva”

Julia Henriksson (7)

Julia Henriksson går från klarhet till klarhet, både på 100 och 200 meter. Nu är det bara det där svenska rekordet som saknas, men frågan är om rekordet på 200 meter överlever EM i Rom: ”Det enda som krävs är bra förhållanden.”

Annons

Sveriges just nu snabbaste kvinna Julia Henriksson vässar gång på gång sina personliga rekord på de båda spritgrenarna 100 och 200 meter. Under de senaste veckorna har hon snuddat vid de svenska rekorden och nått fantastiska tider, bland annat kommit under 23 sekunder på 200 meter, i -2-vind.

– Det är bara början av säsongen fortfarande, det kommer mera.

Just nu känns det som att det inte finns något stopp i dig. Hur är känslan för dig själv nu?

– Alltså jag hade egentligen tänkte att jag skulle springa under 23 tidigare än jag faktiskt gjorde. Jag är så tacksam för att det kom nu eftersom det är det här jag har tränat för, att kunna springa så här snabbt.

Vad är det som gör att du har ett sådant flow just nu?

Annons

– Förra året hade jag ingen direkt topp. Det var stabila tider, men det var samma hela tiden. Jag kände att jag kunde så mycket mer, men det hände inget. Men i år släppte det först inomhus och nu inför våren jag känslan varit bra och jag har kunnat träna på.

– Att gå in i en utomhussäsong och veta vad jag kan är väldigt tryggt. Det var många som sa att man måste vara stabil ett tag, sedan kommer allt att komma. Förra året fick vara en mellansäsong och en bra träningssommar. Vi är väldigt duktiga på att hålla koll på vilken träning som funkar för mig och vad som får min kropp att må bra. Min träning är upplagd för att jag ska klara av att dubbla på mästerskap. 

Nu nosar på de svenska rekorden både på 100 och 200 meter. Det är gamla rekord. Hur sugen är du på att ta dem?

– På en skala från 1 till 10 så får jag säga 10 eller 11, haha! Nu vet jag ju att jag kan, det enda som krävs är bra förhållanden.

Var är din styrka på 100 meter?

Annons

– Det måste vara den sista biten, min toppfart är väldigt hög. Jag har haft lite krångel med starten tidigare, men nu har jag ändrat positionen på startblocken så nu är det bättre.

På 200 meter?

– Jag måste nog säga att det är sista biten där också, eftersom jag är så uthållig.

Vilken distans tror du att du har störst potential på?

– Jag tror att det är 200 eftersom jag är uthållig. Dessutom finns det många fler detaljer man kan ändra på loppet eftersom man har mer tid på sig. Gör man en dålig start kan man rädda upp det.

Annons

Vad har du förbättrat mest på senaste tiden?

– Det är så många smådetaljer nu som man fila på. Men bland annat har jag blivit starkare, och även snabbare, Jag är dessutom fortfarande ung och har mycket att jobba på.

Vem förutom du själv tar medalj på EM?

– Maja Åskag.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lima Förhandsuttagna
Åtta förhandsuttagna till junior-VM i Peru

I dag presenteras åtta aktiva som förhandsuttagna till junior-VM i Peru i slutet av augusti. "Säsongen är i full gång och vi har mängder av juniorer som imponerar. Det känns jättekul att redan nu kunna presentera åtta starka namn som förhandsuttagna"…

LÄS MER