Annons

Julia tangerade det svenska rekordet: ”Det är helt otroligt”

Julia Heneriksson

Julia Henriksson sprang på svensk rekordtid på 200 meter i sin semifinal under EM i Rom: ” Det är dags att någon slår det. Jag hoppas att jag har det för mig själv i morgon”, säger Julia. Nora Lindahl sprang sin semi på nytt pers, men tog sig inte till final.   

Annons

Under förmiddagspasset sprang både Malmö AI:s Julia Henriksson och Hässelbys Nora Lindahl sina försöksheat på 200 meter och båda två kom i mål på tider under 23 sekunder. Snabbast av svenskorna var Julia Henriksson som snuddade vid sitt personliga rekord på 22.89 och fick tiden 22.93. Nora Lindahl sprang även hon in under 23 sekunder, för första gången i karriären, när hon avstannande gick i mål på 22.97.

Bara timmar senare var det upp till bevis hur långt det skulle räcka i semifinal.

För att komma till final krävdes det att man kom etta eller tvåa i semifinalen eller hade en av de två snabbaste tiderna utöver placeringarna.

Julia Henriksson sprang i den tredje och sista semifinalen.

Hon kom bra ut ur blocken och sprang en fin kurva. In på upploppet låg hon trea men med en otroligt stark avslutning lyckade hon pressa sig förbi och gå upp på andraplatsen in i mål.

Annons

Tiden blev otroliga 22.82, och Julia Henriksson tangerade Linda Haglunds svenska rekord från 1979.

– Det är helt otroligt. Det första jag tänkte var att det är tangerat och att jag inte har det själv, men jag har strävat efter det här så länge så det är helt otroligt. Det är dags att någon slår det. Jag hoppas att jag har det för mig själv i morgon, säger Julia Henriksson till SVT.

Som tvåa i loppet är Julia klar för tisdagskvällens final, något hon ser mycket fram emot:

– Det är ett så stort mål jag har haft under hela säsongen, så att kunna gör det är så häftigt och stort. Det är bra träning och fantastiska tränare som har gjort det möjligt.

Nu gäller det bara för Julia att ladda om och hitta nya krafter till finalen:

Annons

– Där vill jag vara med och fajtas om medaljerna. Nu blir det lite bra återhämtning så ska jag kunna vara med, säger hon.

Nora Lindahl vässade perset – igen

Nora Lindahl sprang i semifinal nummer två och hon sprang på bana fem. Det var ett väldigt starkt lopp av Nora och hon hade en sedvanligt snabb avslutning där hon pressade sig fram till en tredjeplats som hon lyckades hålla in i mål. I mål stod det klart att hon putsat ytterligare på sitt personliga rekord till 22.89.

Tyvärr räckte tiden inte riktigt till en finalplats, utan för att ta sig till final skulle det krävas 22.84.

– Det var jobbigt i mina baklår och min rumpa, men jag mår ganska bra. Tiden var riktigt bra med tanke på hur mina ben har känts, sa en trött Nora Lindahl till SVT efter loppet.

Annons

Hon fortsätter:

– Jag var rätt lugn innan start. Jag kände att jag inte hade någon press på mig. Jag minns inte så mycket av loppet. Jag hade en bra start, men jag stumnade lite på slutet. Jag är jättenöjd med mästerskapet.

Läs allt om EM i vår EM-guide.

Alla resultat från EM i Rom hittar du här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lima Förhandsuttagna
Åtta förhandsuttagna till junior-VM i Peru

I dag presenteras åtta aktiva som förhandsuttagna till junior-VM i Peru i slutet av augusti. "Säsongen är i full gång och vi har mängder av juniorer som imponerar. Det känns jättekul att redan nu kunna presentera åtta starka namn som förhandsuttagna"…

LÄS MER