Annons

Annons

Junior-EM i Jerusalem Sveriges bästa någonsin: ”Stolt över truppens prestationer”

C09b0034 Db7e 4B95 8D8d Dd7d2edec775 De sex medaljörerna som totalt tog sju medaljer.

Sveriges facit under U20-EM blev magiska fem guld och två silver, det överlägset bästa mästerskapet i kategorin genom tiderna. Sverige slutar på andra plats i medaljligan, endast slagna av Tyskland.

Medaljerna har regnat över de svenska friidrottarna i Jerusalem och den blågula insatsen är historiskt stark.

U20-EM i sin nuvarande form har funnits sedan 1970, mellan 1964 och 1968 gick mästerskapet under namnet ”European Junior Games”. Aldrig tidigare har Sverige tagit fler än tre guld under ett och samma mästerskap och nu blev det alltså hela fem guld och två silver.

– Vi slutar tvåa i medaljligan men jag är övertygad om att vi vann landskampen i glädje och laganda. Jag är otroligt stolt över truppens prestationer. Det är så jämnt bland de bästa så jag är övertygad om att just lagkänslan och den positiva energin vi tillsammans skapar innebär att den där lilla extra gnistan tänds som gör att de aktiva presterar på topp, säger landslagsledare Mikael Wennolf.

Han fortsätter:

– Jag vill även lyfta ledar- och medicin-teamet, vilka stjärnor de har varit. Duktiga, professionella och ödmjuka samtidigt som de hela tiden har de aktivas bästa för ögonen. Det skapar trygghet och harmoni vilket gör att de aktiva kan fokusera på rätt saker och då blir resultaten bra.

Det tidigare rekordet för antal guld sattes vid det senaste mästerskapet i Tallinn 2021. Och med totalt sju medaljer i Jerusalem tangerades också rekordet för antalet medaljer totalt från Tammerfors 2003.

Även poängmässigt gjorde Sverige sitt bästa mästerskap, det vill säga när man räknar samman alla aktiva som placerat sig topp-åtta. 2015 när tävlingarna avgjordes i Eskilstuna samlade Sverige ihop 76 poäng, i Jerusalem blev det hela 82 poäng.

Tittar man på samtliga junior- och ungdomsmästerskap finns det inget tidigare mästerskap där Sverige tagit fem guldmedaljer. Och för att hitta ett medaljfacit på EM för seniorer som överträffar antalet guld i Jerusalem får man gå tillbaka hela vägen till 1946 i Oslo där Sverige tog nio guld.

I medaljligan slutade Sverige tvåa bakom Tyskland som var överlägsna med åtta guld, åtta silver och sju brons. Tjeckien placerade sig precis bakom Sverige med tre guld och åtta medaljer totalt. Stornationer som Frankrike, Polen och Storbritannien var inte i närheten av Sverige i antal guld.

Här hittar du alla resultat från U20-EM i Jerusalem.

De svenska medaljerna

Damer

200 m: 1) Nora Lindahl, 23.26 (+1.5)
400 m häck: 1) Moa Granat, 56.58
Stavhopp: 1) Sara Winberg, 4.25

Herrar

100 m: 2) Isak Hughes, 10.31 (+0.6)
3000 m: 1) Jonathan Grahn, 8:44.67
5000 m: 2) Jonathan Grahn, 14:12.73
Höjd: 1) Melwin Lycke Holm, 2.18

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER