Kajsa Bergqvist inför inomhus-EM: ”Arbetar fram en bra plan”

IEM Kajsa Bergqvist

FOTO: DECA TEXT&BILD

I början av mars avgörs inomhus-EM i Istanbul och givet den spända relationen mellan Sverige och Turkiet har Svenska Friidrottsförbundet vidtagit en rad åtgärder. ”Idrottsligt ser vi mycket fram emot mästerskapet och arbetar nu fram en bra plan för hur vi ska trygga säkerheten”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Relationen mellan Sverige och Turkiet är ansträngd och svenskar i Turkiet uppmanas av UD att hålla sig uppdaterade rörande händelseutvecklingen samt att undvika större folksamlingar och manifestationer.

Inför stundande inomhus-EM i Istanbul den 2-5 mars har Svenska Friidrottsförbundet sedan en tid tillbaka arbetat med säkerhetsaspekten och en rad initiativ har tagits:

  • Dialog förs med säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet och via RF finns även kontakt med UD.
  • European Athletics har kontaktats i syfte att tillsammans med EA och den lokala arrangören skapa rätt förutsättningar på plats säkerhetsmässigt.
  • Beslut har tagits om att addera en säkerhetsansvarig till den svenska truppen.

- Vi kommer noga att följa utvecklingen den kommande månaden och vår givna ambition är att under trygga former delta på mästerskapet. Att åka och tävla på mästerskap är det som driver de allra flesta av våra aktiva och jag ser att vi har många som kommer att kunna vara med och fajtas om medaljer och finalplatser. Tillsammans med expertis, EA och den lokala arrangören vill vi skapa ett upplägg som alla känner sig helt bekväma med, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Hon medger att det har känts olustigt att se nyhetsbilder på kravaller där den svenska flaggan eldas upp, och UD:s rekommendationer ska självfallet följas. Men så länge myndigheterna inte avråder från deltagande och ett tryggt koncept finns på plats ser hon fram emot mästerskapet.

- Absolut, idrottsligt ser vi mycket fram emot inomhus-EM och arbetar också fram en bra plan för hur vi ska trygga säkerheten. Med rätt förarbete, och om förutsättningarna inte försämras, är jag trygg i att vi också kommer att kunna prestera när vi väl är på plats.

- Många aktiva har fått en kanonstart på säsongen, så vi hoppas verkligen att läget inte försämras ytterligare. Jag vill verkligen att alla presumtiva mästerskapsdeltagare ska känna sig trygga i att vi tar situationen på allra största allvar och jobbar stenhårt med att skapa möjligheter till fina prestationer under trygga förhållanden.

Relaterade nyheter

FISU
Intresseanmälan till Universiaden

Till sommaren är det återigen dags för Universiaden som på grund av Coronapandemin inte kunnat avgöras sedan 2019. Svensk Friidrott har som ambition att skicka en trupp till mästerskapet och nu är det hög tid att skicka in intresseanmälan för de akti…

LÄS MER