Annons

Annons

Kamga in i Topp och talang – "Jag kan få en ketchupeffekt"

Vanessa Kamga23 (3) Vanessa Kamga under träningslägret med Topp och talang.

FOTO: ALFONS HAALS

Nyligen blev diskuskastaren Vanessa Kamga en del av Sveriges Olympiska Kommittés Topp och talang-satsning, ett stödprogram som riktar sig till idrottare som anses ha potential att nå olympiska medaljer. "Jag tror att jag kan få en ketchupeffekt", säger Vanessa Kamga.

Sveriges Olympiska Kommitté utökade under hösten friidrottsgruppen inom Topp och talang med en person, diskuskastaren Vanessa Kamga. Hon är redan en etablerad elitkastare med flera internationella mästerskap i ryggsäcken, men hon tror att möjligheten att nå ännu längre, kanske till ett OS, nu ökar.

– Man får ju ett bättre stöd, både i sin olympiska resa och i sin resa som idrottare i stort. Till exempel har man fler läger ihop med de andra friidrottarna som också är med i Topp och talang, vilket gör att man bygger en ännu tajtare grupp.

Med Vanessa är 19 svenska friidrottare en del av Topp och talang, bland andra de olympiska medaljörerna Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Simon Pettersson, men även några som just lämnat juniorklasserna, som Maja Åskag. Allas behov av stöd ser förstås olika ut, men målet är att stöttningen ska skulle skräddarsys för att den aktive ska kunna maxa sin utveckling.

Vanessa har nyligen kommit hem från ett SOK-läger där aktiva från alla olympiska sommaridrotter träffades och tränade tillsammans.

– Det var superkul att få se de andra idrottarna, alla lever ju samma liv även om man inte håller på med samma idrott. Alla har samma mål och samma ambitioner, säger hon.

"Har tagit mig till en ny nivå"

Vanessa hade en kanonavslutning på säsongen 2023, med flera personliga rekord på kort tid och med 61.65 i Kungsbacka som en magnifik avslutning.

– Jag har byggt en helt annan säkerhet i mig själv som kastare i och med steget jag tog under slutet av säsongen, så jag kan ta med mig det och känna mig ännu starkare in i nästa säsong. Jag har tagit mig till en ny nivå och det finns mycket nytt att utforska där, säger Vanessa som ser fram emot en period av grundträning nu under vintern.

Det stora målet som hägrar 2024 är förstås OS i Paris, men huruvida hon får OS-chansen redan nästa år vet hon inte än. Upplägget inför 2024 börjar dock klarna. Vanessa inleder det nya året med ett träningsläger i Sydafrika innan tävlingarna inomhus drar igång.

– Jag har ju två andra starka grenar också, förutom diskus, nämligen vikt och kula, och jag vill gärna ta medaljer i båda inomhus.

Utomhussäsongen 2024 börjar med Europacupen i Portugal i början av mars. Vanessa slutade tolva i förra årets upplaga av tävlingen och säger att hon fick mersmak. I april drar hon antagligen till USA för att få in fler tävlingar innan EM i början av juni.

– Ja, man vill ju klättra lite högre på rankingen inför OS, säger hon och fortsätter:

– Jag tror fortfarande att jag kan få en ketchupeffekt och den får jag ju gärna den här sommaren. Och så vill jag fortsätta tycka att det är roligt att tävla, släppa fram träningsdjävulen, då kan det nog räcka ganska mycket längre.

Läs mer

Här hittar du mer info om Topp och talang

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

K Höjd 777 9231
Maja Nilsson öppnade säsongen med 1.90

I Kenyas huvudstad Nairobi inledde Örgrytes Maja Nilsson sin höjdhoppssäsong med att klara 1.90. Svenskan slutade tvåa i tävlingen som ingår i World Athletics Continental Tour Gold.

LÄS MER