Annons

Annons

Kämpigt i Lausanne för Almgren och Montler

Andreas Almgren Oslo Andreas Almgren (arkiv).

FOTO: DECA TEXT&BILD

Två svenskar tävlade i fredagens Diamond League-gala i Lausanne, men ingen av dem hade någon lyckad kväll. Andreas Almgren bröt 5000-metersloppet med två varv kvar och Thobias Montler blev åttonde man i längdtävlingen med 7.75 som bästanotering.

Andreas Almgren har inlett utomhussäsongen på ett briljant vis och redan satt två svenska rekord. I maj slog han till med 7:37.05 på 3000 meter och i Oslo för två veckor sedan sprang han i mål på 3:32.00 på halva distansen.

Andreas har även imponerat på 5000 meter och i Florens för en månad sedan var han på väg mot ett nytt svenskt rekord när han föll olyckligt med ett varv kvar.

I Lausanne såg det länge och väl riktigt bra ut för Andreas, som under de första tre kilometerna sprang snabbare än i Florens. Mellantiderna indikerade att Turebergsstjärnan kunde vara på väg mot en tid under 13 minuter, men Andreas hade inte alls dagen och fick slita ont. Med två varv kvar valde han att kliva av.

- I dag var det bara att kroppen inte samarbetade. När det var två varv kvar kändes det som jag knappt hade styrfart och kunde ta mig i mål. Jag är väldigt besviken just nu, säger Andreas till SVT.

- Det kändes som jag aldrig kom in i någon bra rytm i loppet och redan efter två kilometer kände jag mig väldigt tung. I Florens kände jag mig väldigt lätt med två kilometer kvar och med varvet kvar kände jag att jag hade väldigt mycket krafter kvar. Men det var inte alls så idag. Det var bara tvärstopp.

Att kriga på hela vägen i mål kändes inte meningsfullt, i synnerhet som det bara är två dagar kvar till nästa tävling.

- Jag kände att tiden började rinna ifrån. Jag kände att jag inte hade någon ökning i mig i dag utan att jag snarare bara skulle tappa och så är det Stockholm om två dagar. Då kände jag att det är ingen idé att gräva ner mig superhårt i ett lopp som ändå är ganska dåligt. Jag får hoppas att det kan vända på två dagar.

På Bauhausgalan ska Andreas springa 3000 meter och därefter åker han på träningsläger.

5000-metersloppet i Schweiz vanns av etiopiern Berihu Aregawi på 12:40.45, nytt personligt rekord och världsårsbästa.

Thobias Montler som dragits med lite skadebekymmer har hittills i sommar varit över 8 meter vid ett tillfälle. Säsongsbästat 8.01 kom i Oslo för två veckor sedan.

I Lausanne var Thobias bästa resultat 7.75 som han hoppade i första omgången.

- Det är svårt att njuta där ute när det inte släpper och funkar som man vill. 7.75 är inget resultat som jag vill ha med mig och, herregud, sista hoppet. Där brukar jag vanligtvis kunna tagga till, men när jag hoppar ut på det sättet så märker man att kroppen inte riktigt svarar, säger Thobias till SVT. 

- Men det är en tävling kvar nu, sedan är det tillbaka till lite träning inför VM. Ska jag vara helt ärlig så ser jag fram emot den träningen.

Tävlingen i Lausanne vanns av Laquan Nairn, Bahamas, som hoppade 8.11. 

***

Vill du läsa mer om söndagens Diamond League-tävling på Stockholms Stadion? Klicka dig vidare till bauhausgalan.se för mer info!

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER