Annons

Annons

Karin Schön vann SM-guld på 3000 meter fem dagar efter Tokyo Marathon

Karin Schön (124) Karin Schön, segrare på 3000 meter.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Den första dagen av veteran-SM i IFU Arena i Uppsala handlade om långa hopp, lopp och kast. Tre grenar stod på agendan – 3 000 meter, längd och vikt. Och redan första dagen blev det nordiskt rekord.

När startskottet small för K60-klassen på 3 000 meter, så var det Karin Schön från IF Kville som tog ledningen. Och det trots att hon så sent som i söndags sprang Tokyo Marathon på tangerat svenskt rekord 3.12.08. Men känner du inte av maran i benen?

– Nej, det var väl inga problem, har sprungit två maror på sju veckor, jag återhämtar mig ganska snabbt, sa Karin – som såg pigg ut i sin löpning.

Nu blev det seger på tiden 12.05,95 före klubbkamraten Christina Johansson på 12.12,49.

Karin skall under helgen även springa, för henne, sprintgrenarna 800 och 1500 meter.

Håkan Eriksson segrade på herrarnas 3 000 meter

En kopia av Karins lopp svarade Håkan Eriksson, Malungs SFK, för som vann sin klass på 10.11,81 med ledning från första steget.

– Fast jag var lite osäker idag, har just haft den längsta förkylning jag haft, och kände av i bröstet så sent som i måndags. Så jag tänkte att jag skulle känna på det i dag, men det funkade bra, lite tryck över bröstet under de sista varven bara, säger Håkan som även han tycker att han har för åldern ganska snabb återhämtning.

– Men jag springer ju inte så långa lopp som Karin, utan det blir som längst fem eller tio kilometer. Jag springer inte längre femton kilometer på träningarna.

Han fortsätter:

– Jag hade väl hoppats på att jag skulle fått sällskap idag, men det blev en lucka direkt, och jag kunde ju inte väntat in de andra. Så jag är nöjd med mitt lopp.

Vikt avgjordes i sista omgångarna

Om det var avgörande redan från början i löpningarna, så var det avgörande i sista omgången i M70 Vikten. Där Spårvägens Åke Ruus hade ledningen från första omgången och noterade sitt längsta kast i den tredje omgången så vikten landade på 16.38. Då hade han två meter ner till tvåan Kenneth Jansson från IF Helsingborg. Men så i det sjätte och sista kastet smällde Jansson till med 16.52, passerade Ruus med fjorton centimeter, och tog hem SM-guldet till Skåne.

Längsta kastet i sjätte omgången blev det även för Peter Hackenschmidt från IK Hakarpspojkarna då kan vräkte iväg den 5,45 kilo tunga vikten hela 18.21. Upp till det svenska rekordet, som Östen Edlund från Ragunda har på 18.76 kändes inte så långt bort.

Nordiskt rekord för K55 i längd

Notera också att det blev seger i K45-klassens längdhopp för Nadja Petersen från Turebergs FK på 4.85. Nadja som hade 400 meter häck som specialgren innan veterantiden.

Annica Sandström, Spårvägens FK, hade just längdhopp som specialgren och visade det med att vid två tillfällen ta sig över det svenska 55-årsrekordet och det efter att ”kommit på det”.

– Ja, jag har inte hittat rätt i anloppet i längdhopp, i tresteg funkar det, men så när jag var på Island på Nordiska så kom jag på det, säger Annica och fortsätter:

– Plötsligt så kände jag att jag hade rytmen i löpningen. Och jag fick till hoppen på ett helt annat sätt. Så nu blev det första tangerat svenskt rekord och så sedan en förbättring av rekordet.

Annica hade 4.68 och det skulle visa sig inte bara vara svenskt rekord, utan även ett nordiskt rekord.

Mästerskapet i IFU Arena fortsätter fram till söndag eftermiddag.

tävlingens hemsida hittar du samtliga resultat och mer information.

***

Följ IVSM på Friidrottskanalen

Inomhus-SM för veteraner sänds hela helgen på Friidottskanalen.

Här hittar du länken till lördagens tävlingar. Sändningen börjar klockan 08.55.

Här hittar du länken till söndagens tävlingar. Sändningen börjar klockan 08.55.

 

Text: Hasse Sjögren/Deca Text&Bild

Relaterade nyheter

Stenis (1)
Mondo om Stenmarks stavsatsning: ”Fantastiskt”

Nu har Armand Duplantis kommenterat Ingemar Stenmarks satsning på stavhopp och den nyblivna friidrottaren kan räkna med tips av världsrekordklass. Nyheten om den forne alpinhjältens friidrottsträning har även sträckt sig ända till Italien.

LÄS MER