Annons

Kenya i topp på Göteborgsvarvet – Larsson och Russom snabbaste klubblöparna

Mobil Varvet24 Johanna Larsson och Samuel Russom. Johanna Larsson och Samuel Russom.

Det var festligt, folkligt och fullsatt i Göteborg under lördagen när den gigantiska halvmaran Göteborgsvarvet avgjordes. Snabbast av alla löpare från svenska klubbar var Johanna Larsson och Samuel Russom.

Annons

Värmen blev, precis som förra året, en faktor att räkna med under Göteborgsvarvets halvmaraton som avgjordes under lördagseftermiddagen den 18 maj. Startskottet gick klockan 13.00 och eftermiddagssolen var lika skoningslös mot löparna som den var vänlig mot den folkfest som tagit över Göteborg.

Loppets epicentrum var som vanligt den nyrenoverade Slottsskogsvallen där löparna i år fick gå i mål efter ett kort upplopp på konstgräs, i väntan på att de nylagda löparbanorna skulle härda klart.

Bland löparna från svenska klubbar gick det snabbast för Örgrytes Johanna Larsson på damsidan och Hässelbys Samuel Russom på herrsidan.

Abdelhafiz Ibrahim, som tävlar för Sävedalens AIK, var förste svensk upp till 5 kilometer tillsammans med Samuel Russom. Snabbaste svenska dam vid 5 kilometer var Örgrytes Johanna Larsson i sällskap med Lovisa Modig från Torsby LK. Och de här fyra löparna höll sig kvar i den svenska täten ända in i mål.

Bakom Samuel Russom, som kom sexa i loppet på tiden 1:06:03, kom klubbkompisen Linus Rosdahl på en sjundeplats på tiden 1:06:17. Näst snabbaste svensk blev Abdelhafiz Ibrahim som kom in som nia på 1:06:56. (Samuel Russom tävlar för Hässelby men är inte svensk medborgare.)

Annons

– Det är väldigt roligt men det var tufft idag. Den sista biten kämpade jag, det var jättevarmt och riktigt tufft. Men nu efteråt känns det jättebra, säger en lycklig Samuel efter målgång.

Den svenska damtoppen kom in med Johanna Larsson i tät på en sjätteplats i loppet på tiden 1:16:51. Platsen efter, som sjua, kom Lovisa Modig i mål på tiden 1:17:19 och tredje snabbaste svenska var Liduina van Sitteren från Örebro AIK på 1:20:47 som räckte till en åttondeplats.

Kenyansk dominans i topp

Tidigt gick en trio herrar och en kvartett damer ifrån resten av startfältet, Jackson Kavesa Muema, Moses Koech och Edward Koonyo från Kenya på herrsidan och kenyanskorna Susan Chembai, Janet Ruguru och etiopiskan Nigsti Haftu på damsidan.

Först av alla i mål var Moses Koech på tiden 1:02:56. Föga förvånande var han inte ensam kenyan på prispallen. Tvåa kom Edward Koonyo på tiden 1:03:15 och på tredje plats Jackson Kavesa Muema på tiden 1:03:55.

Annons

På damsidan blev det dubbelt Kenya i topp med Janet Ruguru som etta på tiden 1:11:35 och Susan Chembai som tvåa på 1:11:50. Etiopiskan Nigsti Haftu sprang in som trea på 1:12:10.

Du hittar alla resultat från Göteborgsvarvet här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter