Annons

Annons

Kompletterande resultatnivåer för VM-uttagning

Vm Logotyp

Kvalgränserna till internationella mästerskap har blivit allt tuffare och för aktiva har världsrankingen blivit en viktig väg att kvala in. Nu publicerar Svensk Friidrott kompletterande resultatnivåer vilka måste uppnås för att vara VM-aktuell i sommar. ”Jag vill skapa så stor tydlighet som möjligt”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

För uttagning till VM i Budapest 19-27 augusti krävs som grundläggande förutsättning att den aktive är uttagningsbar enligt World Athletics Road to Budapest – antingen via kvalresultat eller på ranking.

På svensk mark kompletteras nu dessa båda uttagningsverktyg med listan Resultatnivåer för VM-uttagning.

- I uttagningskriterierna har vi alltid tryckt på vikten av goda formbesked inför mästerskap. Samtidigt har det uttryckts en önskan om större tydlighet och det är därför vi nu publicerar vår lista inför Budapest. Jag vill skapa så stor tydlighet som möjligt, säger Kajsa Bergqvist, som fortsätter:

- Jag tror inte att de kompletterande resultatnivåerna kommer att komma i spel särskilt ofta och jag vill vara tydlig med att de är mer moderata än de kvalgränser som fanns innan rankingsystemet infördes. Listan med resultatnivåer ska vara som ett tydliggörande och en garant. I mångt och mycket handlar det om att säkerställa att de som åker på ett mästerskap ligger på en nivå där de kan göra sig själva rättvisa. Är du med på ett VM ska du ha en rimlig chans att kunna avancera från första omgången.

Utesäsongen befinner sig ännu i sin linda, men utifrån den bild Kajsa har i dag så tror hon på en relativt stor trupp till VM i Budapest.

- Just nu längtar man bara efter att tävlandet ska ta fart på allvar och det ska bli fantastiskt kul att följa Diamond League-premiären i tv-soffan i morgon kväll! Men om jag redan nu skulle börja drömma lite om en VM-trupp så ser jag det som rimligt att vi blir fler än vi var i Eugene ifjol. Jag hoppas att vi kan bli runt 25 aktiva till Budapest.

HÄR hittas mer information om uttagningen till VM i Budapest.

HÄR hittas Svensk Friidrotts kompletterande resultatnivåer.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter