Annons

Kramer imponerade stort i Åbo – Åskag åter över 14

Kramer Åbo 2024 Andreas Kramer.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Andreas Kramer noterades för nya säsongsbästat 1:44.65 när han sprang hem 800-metersloppet på Paavo Nurmi Games. På 100 meter kvalade Henrik Larsson in till finalen trots en usel start, men värmlänningen drog sig sedan ur med en känning i ena baksidan. "Jag tar inte några chansningar nu med OS i sikte", säger Henrik. I tresteget hoppade Maja Åskag över 14 meter i något för stark vind.

Annons

I söndags vann Andreas Kramer 800-metersloppet på Folksam Grand Prix Sollentuna på 1:45.61. På tisdagen kom nästa seger och denna gång var Ullevilöparen ute efter en snabbare tid.

När det blev gemensam bana lade sig Andreas direkt bakom haren och 400 meter passerades efter cirka 51 sekunder. Från 500 meter och in i mål borrade Kramer på i täten och på upploppet utmanades han av irländaren Mark English och fransosen Benjamin Robert, men svensken höll undan hela vägen och segrade på nya säsongsbästat 1.44.65, 16 hundradelar snabbare än i utomhuspremiären i Kina för två månader sedan. English blev tvåa, fyra hundradelar bakom och på ett nytt nationsrekord.

- Det här loppet är jag nöjd med. Det var lite konstigt när ingen ville följa haren, så då tänkte jag att "den här gången får det väl bli jag som gör det", säger Andreas.

- Jag är nöjd med tiden, även om jag gärna hade sprungit ännu snabbare. Men det är ett bra lopp där jag ligger länge i front.

Andreas svenska rekord lyder 1:44.47 och tiden i Åbo var den fjärde snabbaste i karriären.

Annons

Larsson drog sig ut tävlingen med känning

På männens 100 meter blev det en mycket fin kväll för Italien. I kvalheaten var Chituru Ali och Lamont Marcell Jacobs snabbast med 10.01 respektive 9.99. IF Götas Henrik Larsson blev trea i sitt kvalheat med 10.15 (+3.8).

- Jag lyckades ordna ett stort Q trots en urusel start och reaktion (0.22) så det var ett okej lopp på så sätt. Vinden visade sig vara +3.8, men det känns lite väl mycket. Ali hade 10.01 i mitt lopp och sen 9.96 i finalen med +1.5, så vår försöksvind var skum, säger Henrik, som efter kvalheatet drog sig ur tävlingen på grund av en lättare känning.

- Jag fick en lätt känning i höger baksidefäste. Jag har haft samma känning flera gånger tidigare denna säsong och även tidigare säsonger och det har alltid lugnat sig efter någon vecka med lugnare träning. Jag är trygg i att det här är något jag får ordning på ganska snabbt, det är ingen större fara. Men jag tar inte några chansningar nu med OS i sikte.

I finalen segrade Lamont Marcell Jacobs på säsongsbästat 9.92, Chituru Ali var tvåa på nya personbästat 9.96 och kanadensaren Andre De Grasse trea på säsongsbästat 10 blankt.

Annons

Åskag över 14 meter igen

I kvinnliga tresteget kom två svenskor till start – Råby-Rekarnes Maja Åskag och Hellas Emilia Sjöstrand. Maja kom till Åbo med ett säsongsbästa på 13.78 och nu hoppade hon hela 14.06 vilket räckte till en tredjeplats i tävlingen. Tyvärr visade vindmätaren +2.2, men garanterat riktigt skönt för Maja att för första gången i år hoppa över 14. Längsta hoppet med godkänd vind mätte 13.86 (+0.2) vilket bara är en centimeter från Emilias svenska årsbästa.

I Åbo fick Emilia nöja sig med 13.57 (+0.7) och en åttondeplats. Tävlingen vanns av jamaicanskan Shanieka Ricketts på 14.17.

Blomberg hindertrea  

På männens 3000 meter hinder blev Hässelbys Emil Blomberg trea på 8:21.40, karriärens femte snabbaste lopp men en bit från PB:t 8:16.94 som kom på Bauhausgalan. Emil fick tyvärr springa i ingenmansland sista kilometern, en bit före första klungan och ungefär lika långt efter segraren Abraham Seme från Etiopien.

Annons

I samma lopp blev IFK Lidingös Simon Sundström åtta på 8.24.98.

Wilma Nielsen tvåa i Oslo

Under tisdagskvällen tävlades det även på Boysen Memorial på Bislett, där Örgrytes Wilma Nielsen blev tvåa på 800 meter på fina tiden 2:01.22, karriärens näst snabbaste lopp och inte jättelångt från nysatta personliga rekordet 2:00.86. Norskan Malin Hoelsveen vann på 2:01.15.

Här hittas alla resultat från Åbo.

Här hittas alla resultat från Oslo.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter