Annons

Annons

"Laganda, glädje och stolthet!" – snart rullar bussarna mot Bislett

F19 800M Nordiska juniorlandskampen 2022 Elvira Bredin och Saga Provci sprang både 800 m och 1500 m på Nordiska juniorlandskampen ifjol. Saga Provci ska även i år vara med och fajtas för Sverige.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Till helgen avgörs Nordiska juniorlandskampen och Sverige ska göra allt för att försvara de dubbla lagsegrarna från fjolårets kamp i Malmö. "Norge kommer att vara starka på hemmaplan och finländarna är alltid farliga, men jag har en bra känsla och vi kommer att få se många pers och årsbästanoteringar av våra svenska juniorstjärnor!" säger landslagsledaren Mikael Wennolf.

Nu är det bara dagar kvar till Nordiska juniorlandskampen, en klassisk tävling som betyder mycket för de aktiva och ger inspiration till deras fortsatta resa mot senioreliten.

- Att få representera Sverige på Nordiska juniorkampen är stort och för många säsongens viktigaste mål som ger energi att ta i det där lilla extra under de tuffa träningsperioderna. Att landskampen i år genomförs på klassiska Bislett inspirerar alla inblandade. Jag behövde inte många hundradelars reaktionstid när representanten från Norsk Friidrett ringde och frågade om det var okej att flytta tävlingen från en mindre känd arena utanför Oslo till Bislett. Nu kör vi! säger landslagsledaren Mikael Wennolf.

På fredag morgon lämnar bussarna Malmö respektive Sollentuna med flera inplanerade stopp längs vägen, bland annat i Göteborg och Karlstad, så att laget successivt byggs upp på resan mot Norge.

"En riktigt stark trupp"

- Vi åker med en riktigt stark trupp med supertaggade aktiva och ledare. Avhoppen har varit relativt få och är jämnt fördelade mellan grengrupperna, så årets lag bedömer jag som starkt och jämnt och det är inspirerande att se att merparten av våra JEM-klara väljer att "genrepa" med juniorlandslaget på Bislett.

Har det varit svårt att ta ut truppen?

- Ja, i vissa grenar har det varit tufft, men det ska inte vara enkelt att ta ut en trupp, då saknas ju konkurrens. Men det har löst sig bra. Våra fantastiska grengruppscoacher är väldigt engagerade och har järnkoll med bra kontakt med de aktiva och deras coacher vilket är helt avgörande. Att vårt statistiksystem numera uppdateras snabbt och är flexibelt underlättar en hel del i statistiksökandet och grenanalyser. Vidare är upplägget med observationstävlingar, jämnt utspridda över försäsongen, en höjdare. Har man ambitionen att knipa en plats i landslaget så är observationstävlingarna rätt plats att prestera bra på.

Hur ser förväntningarna ut?

- Vi ser fram emot att ha riktigt kul på Bislett med god laganda som triggar många fina individuella prestationer. För vissa som redan är JEM-klara är det ett bra genrep inför Jerusalem senare i sommar. För andra som ligger på gränsen är det ett utmärkt tillfälle att kvala. Men Nordiska juniorkampen ger också en möjlighet för dem som ligger en bit ifrån de internationella mästerskapen att representera Sverige och stolta kämpa för varje poäng.

- Vi ska absolut göra vad vi kan för att försvara våra dubbla lagsegrar från Malmö. Norge kommer att vara starka på hemmaplan och finländarna är alltid farliga, men jag har en bra känsla och vi kommer att få se många pers och årsbästanoteringar av våra svenska juniorstjärnor

Vad är det viktigaste i en landskamp som denna? Vad vill du framför allt att de aktiva ska uppleva?

- Laganda, glädje och stolthet! Nordiska juniorkampen är i första hand en lagmatch där vi stöttar och peppar varandra i både med- och motgång! Det är en bra förberedelse inför kommande seniormästerskap och landskamper. Många kommer att prestera fantastiskt bra och andra ha det tuffare. Mitt mål är att alla, även de som känner sig besvikna över den egna prestationen, ska bära med sig många positiva minnen från helgen och känna sig boostade inför framtiden.

HÄR hittas den svenska truppen.

HÄR är arrangemangets hemsida.

HÄR ser du resultaten från fjolårets nordiska juniorlandskamp.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER