Lagbrons till de svenska juniortjejerna på terräng-EM: ”Starka insatser”

Pallen Lag F19 Sverige 1427 Det svenska bronslaget. Fr v Tilda Månsson, Elsa Sundqvist, Ebba Broms, Hannah Kinane och Towa Nilsson.

Först ut på terräng-EM i Bryssel var F19-tjejerna som tog sig än de fem leriga kilometerna. Sverige ställde upp med ett starkt lag bestående av sex tjejer och i mål slutade det svenska laget trea. I P19-klassen slutade Karl Ottfalk på en fin fjärdeplats.

Precis som för 15 år sedan avgjordes terräng-EM i Laeken Park nära de centrala delarna av Bryssel. Den flacka banan visade sig vara otroligt lerig efter en vecka av regn vilket gjorde att arrangören valde att ta bort de planerade hindren ut med banan.

Först ut var tjejerna i F19-klassen där Sverige kom till start med sex tjejer. Efter att ha hamnat en bit bak i fältet inledningsvis jobbade sig både Elsa Sundqvist och Tilda Månsson upp genom fältet. Efter 1500 meter var Elsa på 13:e plats och knappt tre kilometer in i loppet låg hon femma.

Elsa höll sin femteplats hela vägen och gick i mål 51 sekunder bakom segrande Innes Fitzgerald från Storbritannien. Sofia Thögersen från Danmark slutade tvåa och bronset togs av fransyskan Jade le Corre.

Ebba Broms, som hade jobbat sig uppåt under hela loppet, kom i mål som 14:e och Tilda Månsson var bara tre sekunder bakom Ebba på en 18:e plats. De tre första löparna i mål räknades in i lagtävlingen som vanns av Storbritannien och med 37 poäng slutade Sverige på bronsplats, tre poäng bakom Frankrike och nio före Frankrike på fjärdeplats. Senast Sverige tog en lagmedalj i F19-klassen var 2013 då bland annat längdstjärnan Ebba Andersson fanns med i laget.

– Väldigt bra kämpat i den här lervällingen. Det blev en lite dålig start och tjejerna fick jobba sig upp mycket och det var svårt att springa om på den här bana. Väldigt starka insatser rakt igenom av tjejerna. Det hade varit spännande att se vad Elsa kunnat göra om hon varit med lite mer från början men både hon och hela laget gör det bra, säger coachen Ulf Friberg till SVT.

Towa Nilsson slutade 44:a och Hannah Kinane 58:a. Majken Söderlund Larsson som var klart yngst i det svenska laget bröt tyvärr loppet.

Karl Ottfalk fyra efter offensiv löpning

I pojkarnas lopp över samma distans slutade IFK Lidingös Karl Ottfalk fyra efter att ha varit offensiv hela loppet.

Karl låg runt 15:e plats under loppets första kilometer och avancerade successivt upp till femte plats halvvägs in i loppet. Med knappt en kilometer kvar passerade han britten Sam Mills upp till fjärde plats. I mål var Karl inte mer än 15 sekunder från en medalj och 30 sekunder bakom segraren. Karl som har två är kvar i P19-klassen slutade fyra även på 3000 meter under U20-EM i augusti.

Det blev dramatiskt om guldet efter att förhandsfavoriten Niels Laros från Nederländerna stumnade på upploppet och passerades av den vilt spurtande dansken Axel Vang Christensen. Bronset togs av Nicholas Griggs från Irland.

Vera Sjöberg hade en tyngre dag i U23-klassen. Hon slutade på en 55:e plats i loppet över sju kilometer, drygt fyra minuter efter vinnaren Megan Keith från Storbritannien.