Larsson till VM-final – Pihlstöm enkelt till final på 1500 meter

Henrik Larsson 2545 Henrik Larsson är i karriärens första VM-final.

På inomhus-VM i Glasgow kunde IF Götas Henrik Larsson tack vare 6.55 i semifinalen på 60 meter ta sig vidare på tid till final. Finalen avgörs klockan 22.45 i kväll svensk tid. Final kommer det även bli på 1500 meter för Samuel Pihlström.

I förmiddags vann Henrik Larsson sitt försökslopp på 60 meter under inomhus-VM i Glasgow när han sprang på tangerat årsbästa 6.59. Henrik som för ett år sedan tog brons på inomhus-EM är nu klar för sin första VM-final efter att ha slutat trea i sin semifinal på 6.55.

Henrik hade världsrekordhållaren Christian Coleman från USA på banan bredvid sig och svensken fick en bättre start än i försöksloppet. De två första i varje semifinal plus de två snabbaste tiderna avancerade till final. Coleman vann på tangerat världsårsbästa 6.43 och bakom honom slog italienaren Ali Chituru personligt rekord med 6.53 som tvåa. Henrik, som var trea i mål på 6.55, sprang i den första semifinalen och fick nervöst vänta för att se om hans tid skulle räcka till final.

När de tre semifinalerna löpts stod det klart att Henriks tid var snabb nog för avancemang. Hans tid var den sjunde snabbaste in i finalen som avgörs 22.45 i kväll svensk tid.

Offensiv Pihlström säkrade finalavancemang

Hälles Samuel Pihlström har haft en bra säsong där han bland annat slagit svenskt rekord på 1500 meter med 3:35.47. I försöksloppen på inomhus-VM krävdes det att man var bland de tre första i mål för att ta sig till final, inga övriga tider avancerade.

Samuel tog initiativet inledningsvis och ledde loppet de första varven. Farten var hög och med 1000 meter löpta tog etiopiern Samuel Tefera över täten. Cole Hocker från USA gick upp i tät på slutvarvet med Samuel som tvåa men Tefera och dansken Kristian Uldbjerg Hansen utmanade bakifrån.

Hocker tog hem segern på 3:39.32 och Samuel lyckades hålla undan till andra plats och ett säkert avancemang till final med 3:39.63. Trea blev Tefera och även britten Adam Fogg, som föll tidigt i loppet, tilldelades en plats i finalen efter att ha slutat sexa i loppet.

– Jag höll ganska jämna tider, inte exceptionellt snabbt men jag var ändå med i täten hela tiden. Jag hade inte planerat att ta täten men när det blir så är det bara att anpassa sig. Jag är väldigt stolt, att gå upp och trycka förbi en dubbel världsmästare som Tefera, då krävs det lite självförtroende, säger Samuel Pihlström.

Ingen final för Yolanda Ngarambe

Tyvärr blev det inget avancemang till final på 1500 meter för Turebergs Yolanda Ngarambe. Yolanda som i år slagit personligt rekord på distansen med 4:06.10 låg med i täten men fick det svårt att ta sig fram. När farten skruvades upp tappade Yolanda som kom i mål som femma på 4:15.77, även här krävdes det att man var bland de tre främsta i mål för att ta sig till final.

– Det blev inte ett bra lopp och jag tog inte rätt beslut. Det kändes som att jag själv var förvirrad under loppet och inte visste vad jag skulle göra. Vi som låg i täten bytte positioner fram och tillbaka så det blev stökigt men det här är friidrott! Formen är det inget fel på så det är synd att inte få visa den, säger Yolanda Ngarambe efter loppet.

Vann försöksloppet gjorde Freweyni Hailu från Etiopien på 4:12.38.