Annons

Läs om sommarens SM-tävlingar – premiär i Ystad i helgen

Samuel Russom21 Samuel Russom, vinnare av 2022 års SM-milen.

På söndag den 23 april är det SM-premiär för utomhussäsongen när SM i 10 kilometer går av stapeln i Ystad. Men det är bara den första i en hel rad SM-tävlingar som kommer att avgöras under utomhussäsongen 2023. Här presenterar vi alla SM-tävlingar och vilka datum som gäller.

Annons

På söndag den 23 april ska det första SM-guldet för utomhussäsongen 2023 delas ut. I Ystad ska då den snabbaste på 10 kilometer i dam- och herrklassen koras. I startlistorna hittar vi många snabba löpare. På damsidan kan vi nämna svenska rekordhållaren Meraf Bahta och utöver henne bland andra Sara Christiansson och Carolina Wikström. På herrsidan springer även den manliga svenska rekordhållaren Jonas Glans tillsammans med bland andra förra årets segrare Samuel Russom och Suldan Hassan, så det kan bli ett rejält snabbt lopp.

Loppet, som är SM för seniorer, juniorer och veteraner, springs tre varv på en bana i Ystad sandskog och starten går klockan 11.00.

Du kan läsa hela startlistan och hitta mer information om tävlingen på hemsidan.

Ultrafest och maraton

Näst på tur står SM och VSM i 24 timmarslöpning i Växjö 29–30 april under VXO ultrafest. Du kan läsa mer om VXO ultrafest och de lopp som kommer att avgöras där på tävlingens hemsida.

Annons

Den som inte vill springa i 24 timmar men ändå vill satsa på ett SM i ultralöpning kan välja att springa 100 kilometer i Bro den 13 maj i stället. Banan är riktigt platt, eftersom den går runt en galoppbana och mäter drygt 2 kilometer. Även här är det SM för senior och veteran. Läs mer på hemsidan.

Den 27 maj är det dags för Lag-USM i Karlskrona. Tävlingarna avgörs på helt nya banor på det renoverade Karlskrona IP Västra Mark. Läs mer på hemsidan.

Lag-USM följs av folkfesten Stockholm Marathon som även är SM i maraton. Loppet springs den 3 juni och har i år en ny bansträckning som går genom stora delar av centrala Stockholm. Du hittar mer information på loppets hemsida.

Den 17 juni kan den som hellre tävlar i skog och mark än på asfalt ställa upp i SM i traillöpning som avgörs i Stockholm under namnet Ecotrail. Du kan välja om du vill springa 33 eller 80 kilometer. Läs mer på loppets hemsida.

Den 17 juni är det även dags för SM i gång i Rättvik då SM-medaljer ska delas ut både till seniorer och juniorer. Du hittar mer information om tävlingen på hemsidan

Annons

SM i halvmaraton går även i år på motorbanan i Anderstorp. Loppet går den 7 juli och är SM för senior och veteran. Läs mer på tävlingens hemsida.

Finalen i lag-SM kommer att avgöras på Sollentunavallen den 8 juli. Mer information kommer närmare tävlingen.

SM i friidrott i slutet på juli

En av de största svenska friidrottsfesterna under 2023, SM i friidrott, går i år i Söderhamn, på Hällåsen, den 28–30 juli. Det är tre fullspäckade friidrottsdagar som väntar, och du kan titta på dagsprogrammet här.

SM-dagarna i Söderhamn innehåller såväl senior- som para-SM. Du hittar mer information på tävlingens hemsida.

Annons

SM-tävlingar senare under säsongen

SM-tävlingarna fortsätter sedan med fler tävlingar som vi kommer att återkomma till när det närmar sig:

  • Veteran-SM, Göteborg 4–6 augusti
  • JSM22 + USM 16–17, Helsingborg 11–13 augusti
  • JSM19 + USM15, Täby 18–20 augusti
  • JSM-USM mångkamp, Ljungby 26–27 augusti
  • VSM kastfemkamp, Huddinge 26 augusti
  • VSM maraton, Göteborg 3 september
  • SM-JSM-USM-VSM stafett, Södertälje 9–10 september
  • Gång – lång-SM, Eskilstuna 7 oktober
  • SM-JSM-USM-VSM terräng, Halmstad 21–22 oktober

Observera att du, för att få ställa upp i ett SM, måste tillhöra en friidrottsförening som är en del av Svenska Friidrottsförbundet. Det gäller alla SM-tävlingar. Du hittar mer information om vad som gäller vid anmälan här, under rubriken Anmälan till SM-tävling.

 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter