Annons

Leo Zikovic: ”Tävling är den bästa träningen”

Leo Zikovic23 Leo Zikovic tekniktränar under träningslägret i Portugal.

FOTO: FILIP LÖÖV

Utomhussäsongen har precis börjat för kullöftet Leo Zikovic. Vi fick en pratstund med en ung elitsatsande idrottare med siktet ställt högt och som på frågan varför han stöter kula svarar ”För att det är kul”.

Annons

18-årige Leo Zikovic är en av våra mest lovande kulstötare, men han är också en helt vanlig 18-åring med tonåringens syn på livet och planer på att utbilda sig vidare efter gymnasiet samtidigt som fokuset ligger på idrotten. Leo Zikovic är en del av SOK:s ungdomssatsning Olympisk offensiv, och har på så sätt fått möjlighet att åka till Portugal på träningsläger tillsammans med OS-satsningen Topp och talang och delar av mästerskapsgruppen. Ansvariga för Olympisk offensiv är Carolina och Patrik Klüft som går förbi precis när vi har satt oss för att prata. Patrik får en high five av Leo.

– Carro och Patte. Jag kallar honom Patte, flinar Leo.

Han rättar till solglasögonen och ursäktar sig för att han har dem på sig under intervjun, den portugisiska solen är stark och de svenska vårögonen är inte vana än. Han lutar sig tillbaka och berättar vad Olympisk offensiv betyder för honom:

– Den ska hjälpa mig på min resa mot att nå mina mål. Att ta mig till de stora mästerskapen och ta medalj. Det är en stor möjlighet att få inspiration och motivation.

Till vardags tränar Leo Zikovic i Göteborg med tränaren Arwid Koskinen i en liten träningsgrupp på fyra personer där alla andra är äldre än Leo. Men just den här veckan är träningen förlagd till portugisiska Albufeira där han inte bara får input från Arwid, utan även från bland andra Fanny Roos nya tränare Staffan Jönsson samtidigt som han får chansen att träna tillsammans med mer erfarna elitaktiva.

Annons

– Första gången jag körde med dem kände jag ”ska jag säga något eller inte?”. Jag är ju lite yngre och vill visa vad jag går för när jag tränar med de som är äldre. Nu snackar de ju inte så mycket under träningspassen, då är det mycket fokus på teknik och en lite mer seriös point of view. Och när de är inne i det modet och fokuserar blir jag likadan, det har en bra effekt på mig att se hur de arbetar, säger Leo.

Vill ha något vid sidan av idrotten

Leo Zikovic går sista året på gymnasiet och tar studenten i juni. Att det är en utmaning att kombinera skola eller jobb med en elitsatsning behöver man ju inte vara raketforskare för att klura ut. Många timmar i skolan plus många timmar träning blir tillsammans ett fullspäckat liv. Varje dag efter skolan är det träning, varav tre eller fyra pass i veckan med stötning och sedan styrka efteråt, och vissa dagar bara styrka, men han önskar att han kunde köra ett morgonpass också. Hur det blir efter studenten vet han inte. Det enda han vet är att det är svårt att leva på idrotten.

– Om man ska bli bäst måste man ha tid och tid är svårt att fixa om man inte har en rik farsa, skrattar Leo och fortsätter:

– Jag har sökt lite kurser, men jag vet inte exakt vad jag vill bli. Jag vet ju att jag vill satsa på min idrott men det är bra att ha något vid sidan av också. Jag sökte bland annat idrottspsykologi, eftersom jag tänkte att det kan hjälpa mig som idrottare också.

Annons

Att ha något vid sidan av är inte bara nödvändigt för att man ska klara sig ekonomiskt, utan även för att ha något annat att fylla huvudet med så att inte alla tankar kretsar kring idrotten och prestationer.

Efter framgångarna under junior-VM i Cali i somras, där han lyckades ta sig till final, och inomhus-SM i Malmö i våras, där han knep bronsmedaljen på seniornivå, är det klart att han känner att pressen ökar på nya framgångar. Men det är inget som bekymrar den tillbakalutade 18-åringen nämnvärt.

– Jag tycker inte att det är jobbigt när andra sätter press på mig, för jag sätter också press på mig. Men jag försöker vara avslappnad för då presterar jag bättre. När jag skulle till JVM sa alla att ”du ska bara ha kul”, och om jag kan gå in på en tävling och ha kul så går det bra. Om jag spänner mig så låser det sig, då blir det inte kul och då går det inte bra. Jag försöker att inte bry mig om vad andra tänker, utan försöker bara göra mig själv nöjd.

Leo Zikovic på väg mot en bronsmedalj på inomhus-SM i Malmö i våras. Foto: Deca Text&Bild

Annons

”Du är stor, du kan köra kast”

Leo Zikovic tog sina första trevande steg inom friidrotten när han var sex år gammal och, precis som i princip alla barn som börjar på friidrott, testade han alla grenar. Men ganska snabbt var det inom kastgrenarna Leo kände sig som mest hemma.

– Jag växte snabbt och folk sa ”du är ju stor, du kan köra kast”. Hade jag varit mindre hade kanske alla sagt att jag skulle köra långdistans, skrattar han och fortsätter:

– Kula var det roligaste och jag kände att det var där jag hade störst potential. Jag har inte ångrat mig.

Nu är han som sagt 18 år och har så smått börjat stöta med seniorkulan som väger 7.26 kilo. Förhoppningen är att kunna kvala till Nordiska mästerskapen i slutet på maj, men om han lyckas ser han det som en bonus. Under junior-VM stötte han med en sexkiloskula och ännu tidigare med en kula som väger fem kilo. Även om han inte alltid tävlar med seniorkulan så förekommer den allt oftare på träning, allt för att kunna putsa på tekniken.

Annons

– Hela rytmen blir annorlunda, rörelserna går långsammare om man har en tyngre kula och snabbare om man har en lättare. Om man kollar på mig när jag kör med en tyngre kula ser man misstagen lättare eftersom det går långsammare. När jag kör med sexan kan jag kränga lite hit och dit, säger han och berättar att han kommer att träna med en åttakiloskula när han gått över helt till seniorkulan:

– Det är samma sak där. Man ser tajmingen och rytmen bättre och kan träna upp kaststyrkan.

Leo kommer att gå in i utomhussäsongen med några mindre tävlingar i Sverige där han ska börja köra med seniorkulan. Han känner att han kommer att behöva många tävlingar för att komma i form, det är därför han börjar tävla så tidigt.

– Tävling är den bästa träningen, ler han.

Och många tävlingar lär det blir i sommar, för om det är något Leo Zikovic gillar så är det att stöta kula.

Annons

– Jag satt ner och hade ett samtal med Anders Axlid (ansvarig för prestationscentrum kast, red. anm.) för ett tag sedan och han frågade varför jag stöter kula. För att det är roligt! Om jag gör en grej så är det för att jag brinner för det.

***

Lördag den 13 maj kommer Leo Zikovic att tävla på Vårkastet i Bålsta. Du kan se hela tävlingen via direktsändning i Friidrottskanalen

Anna Lena Pettersson 2023

Anna-Lena Pettersson

Kommunikatör

076-721 45 84 anna-lena.pettersson@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter