Annons

Annons

Magiska maratonlopp av Hassan och Wikström

Wikström Hassan Carolina Wikström och Suldan Hassan (arkivbilder).

FOTO: DECA TEXT&BILD

"Hyggligt." Så sammanfattar Suldan Hassan sin maratondebut i Sevilla som resulterade i ett nytt svenskt rekord, 2:07.36, ett resultat som även är under SOK:s nomineringsgräns till Paris. "Det känns jättekul, men jag vet att det finns mycket mer", säger Suldan. I samma lopp lyckades även Carolina Wikström persa och underskrida nomineringsgränsen.

På lördagsmorgonen var det dags för Sevilla maraton och det skulle bli ett lopp med flera stora svenska glädjeämnen. Och för den allra största bedriften svarade Ullevis Suldan Hassan. I sin maratondebut slog 25-åringen till med svenskt rekord, 2:07:36, en kapning med över minuten av Samuel Tsegays svenska rekord 2:08:41 från ifjol.

– Det kändes jättebra hela vägen! Jag blev lite sliten i vaderna de sista kilometrarna, och det beror dels på att jag inte har kört så mycket asfalt de senaste två månaderna, dels på att jag missade så många vätskestationer. Men jag blev aldrig trött egentligen, benen kändes starka och pulsen höll sig nere, men det var svårt att få upp farten mot slutet på grund av vaderna. Att då ändå få den här tiden, det kanske ändå är godkänt i en första mara, säger Suldan som slutade nia i loppet.

Vad betyder tiden för dig?

– Det känns jättekul! Jag är så tacksam för att äntligen vara tillbaka hel och frisk och att jag fick göra det här resultatet som jag visste att jag kunde göra. Och med tanke på att jag missade att få vätska på så många stationer så vet jag att det finns mycket mer. Någon gång fick jag lite vätska av någon annan löpare men ibland fick jag klara mig helt utan.

Vad betyder det att du gick under OS-kvalgränserna, såväl SOK:s nomineringsgräns (2:08:22) som WA:s entry standard (2:08:10)?

– Mycket! Även om jag var säker på att jag kunde göra den här tiden så ska loppet springas också, och det är så mycket som kan hända under en mara. Jag är jättenöjd, och nu vill jag gärna springa mästerskap till sommaren, OS såklart men jag vill även springa på EM. Jag hoppas att det här resultatet ska räcka, inte minst med tanke på att det här är min första mara också. Det hade varit väldigt kul att se vad jag kan göra på mästerskapen i sommar.

I samma lopp persade även Hässelbys Samuel Russom, som sprang in på tolfte plats på tiden 2:07:57, en rejäl förbättring av hans tidigare bästanotering 2:09:36. Bländande tider även av Keep Up RC:s Ebba Tulu Chala, 2:09:06, och Hässelbys Linus Rosdahl, 2:11:30.

Full leverans av Carolina Wikström

Och inte nog med detta. På damsidan levererade Carolina Wikström fullt ut! Upsalalöparen sprang in på nionde plats och noterades för 2:24:30, vilket inte bara är personligt rekord med 1:44 utan även en minut under SOK:s nomineringsgräns till Paris.

– Jag är jätteglad och nöjd med loppet, säger Carolina, som berättar att hon tänkte öppna lugnt, men att hon upptäckte att pacern höll lite för hög fart: 

– Men jag låg i en bra klunga och fortsatte att flyta med dem i princip hela loppet. Det var ett lite knixigt parti vid 30–35 kilometer där jag tappade lite, men jag lyckades jaga ikapp gruppen och plockade en hel del de sista kilometerna.

Hos säger att hon visste att hon är i bra form, men att mycket måste stämma för att man ska få ut allt i ett maratonlopp.

– Det här loppet och resultatet betyder väldigt mycket. Extra mycket i och med att jag vill kvala till OS.

Till resultatlistan.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter