Medaljregn över parafriidrottarna i Västerås och Karlskoga

Henrik Eriksson och Emma Eriksson tog två SM-guld i Norrköping. Henrik Eriksson och Emma Eriksson tog två SM-guld i Norrköping.

Karlskoga och Västerås dominerade under första dagen av parafriidrotts-SM. Sex SM-medaljer till Karlskoga och fem till Västerås i solskenet på Norrköping Friidrottsarena.

I helgen avgörs parafriidrotts-SM parallellt med friidrotts-SM i Norrköping. 26 friidrottare med funktionsnedsättning deltar i mästerskapet i sex olika grenar, och sex olika klassificeringar.

Första dagen bjöd på längd, höjd och en mängd finaler på 100 och 200 meter. Den förening som plockade hem flest medaljer var Karlskoga FI – inte mindre än sex stycken. Mest framgångsrik av dem var Emma Eriksson som tog SM-guld nummer 38 och 39 när hon vann både höjd och längd i I-20-klassen. Guldresultaten blev 1.31 i höjd och 4.70 i längd.

- Som vi saknat det här. Det var underbart. Jag har min mamma här också, som inte varit med på flera år. Så det känns extra viktigt då, säger hon efteråt.

Klubbkamraten Marika Vaihinger tog två silver i R71-klassen: på 100 meter och 200 meter. Och Gustav Tegnelund tog två silver i R72-klassen, likaså på 100 meter och 200 meter.

Västeråsdominans i R-klasser

För Västerås del fördelades gulden jämnt till Västerås FK och RBU Västerås. VFK:s Albin Janderberg tog guld i R-stående-klassen på 200 meter och i längd. Och RBU Västerås Henrik Eriksson vann guld i R-71-klassen (d.v.s. för personer med CP-skada) på 100m och 200m.

- Känslan var jättebra, framför allt på 200 meter. Det var makalöst bra, mitt näst snabbaste lopp någonsin. På 100 meter hade jag en lite dålig start men kom i gång i mitten, säger Henrik.

Hög nivå av Tobias Jonsson

I övrigt kan vi konstatera att IK Orients Tobias Jonsson stod för en mycket fin längdtävling och vann på årsbästat 6.92 i S-12-klassen. Ett resultat som räckt till finalplats på stora SM.

- Det känns bra, jag var väldigt laddad i dag. Men jag fick lägga om ansatsen lite efter tredje hoppomgången när vinden mojnade lite. Men andra och tredje hoppet hoppet var jättebra. Jag kan inte vara mer nöjd, säger han.